2024. április 23., kedd

Misét tartottak Nišben a milánói ediktum évfordulója alkalmából

Szombaton szentmisét tartottak Nišben, a milánói ediktum 1700. évfordulója alkalmából. A misén jelen volt Tomislav Nikolić szerb államfő is.

A szentmisét Ferenc pápa küldöttje, Angelo Scola bíboros, milánói érsek celebrálta. A mise előtti este virrasztást tartottak – tette közzé a Tanjug hírügynökség.

– Azért hívtak bennünket, hogy az egység és a béke építői legyünk, egy új emberiséget kell teremteni, erre ma Európában van a legnagyobb szükség – üzente Scola bíboros az egybegyűlt hívőknek. A pápa küldöttje elmondta még, hogy ez nagy felelősség mindannyiunk számára, mert emberarcú társadalmat kell kiépítenünk.

– Ez olyan nagy feladat, amit az ember egyedül nem teljesíthet, de biztosak vagyunk abban, hogy az Isten befejezi azt, amit mi elkezdünk – magyarázta Scola.

Scola bíboros elhozta Nišbe a Szent Kereszt ereklyét, és átadta a szentszék ajándékát, egy szobrot a tolerancia szellemiségének és a niši keresztények együttélésének megerősítéseként – írja a Beta hírügynökség.

Az ünnepségen részt vett többek között Aleksandar Karađorđević herceg, Katarina hercegnő, Niš polgármestere, a katonaság és a hazai hitfelekezetek képviselői.

A szentmisén jelen volt Stanislav Hočevar belgrádi érsek, valamint számos bíboros, érsek és lelkész a térség országaiból.