2024. április 24., szerda

Védőnőszolgálat a falvakban is

Zenta községben minden negyedik gyermek falura születik

Az édesanyák jól tudják, milyen fontos az újszülött ellátásával kapcsolatban tanácsot, megnyugtató szavakat, biztatást kapni valakitől, főleg egy szakavatott személytől, egy védőnőtől. Zentán eddig a falura született gyermekeket nem látogatták a védőnők, a hét elejétől viszont kiterjesztették a szolgálatot Felsőhegyre, Bogarasra, Tornyosra, Buránysorra és Kevire is. Néhány babalátogatásra mi is elkísértük a védőnőt.

Dr. Muškinja Montányi Gabriella, a zentai gyermekorvosi rendelő gyermekorvosa elmondta, hogy nagy energiát fektetnek a megelőző munkára, és hogy a zentai védőnőszolgálat falvakra való kiterjesztése is a megelőzést szolgálja.

– Amikor a kismama hazatér újszülött gyermekével a kórházból, nagyon sebezhető, ha első gyermekről van szó, még tapasztalatlan is, és ha bármi probléma, nehézség adódik gyermeke gondozásában, a problémát azonnal magára vetíti. Ha a baba sokat sír, arra gondol, talán nem elég a teje, nem jó a teje, vagy keveset szopik a baba. Kétségbeesésében mindenféle tanácsot elfogad, azt is, hogy adjanak a babának tehéntejet, mert éhes a gyermek. A babák egyébként bármiféle bajuk van – és itt nem egészségügyi problémára gondolok – reflexszerűen a szájukba teszik a kezüket, amiből a család tévesen arra következtet, éhes a gyermek. Ha a védőnő ott van, meg tudja nyugtatni az anyukát. Elmagyarázza neki, hogy a tejével nincs probléma, a baba nem csak éhség miatt sírhat, hanem pl. a túlevéstől is, vagy attól, hogy nem büfiztették, és felvilágosítja a családot arról, mennyire nem tennének jót a gyermeküknek azzal, ha tehéntejjel táplálnák, a tehéntej ugyanis a kisborjúnak való. Bizonyított tény, hogy a tehéntejfogyasztás nagyon sok betegség alapja, az immunológusok azt mondják, hogy egy tehéntej-allergia ekcémát, immunitáscsökkenést és a későbbiekben gyakran bronchitiszt válthat ki. Ha tehát a védőnőnőnek köszönhetően kevesebb babát táplálnak tehéntejjel, kevesebb beteg, allergiás gyermekünk lesz. Azok a babák, akik nem szopnak, hajlamosak az elhízásra. A tápszeres dobozokon mindig jóval nagyobb adagot ajánlanak, mint amennyire a babának szüksége van, és ezzel már elindíthatjuk a kis személyt az elhízás útján. Ha a védőnő tanácsát megfogadják, lehet, hogy negyven évesen egy diabéteszessel kevesebb lesz. A védőnő a babák köldökét is ellátja, hiszen egy elfertőződött köldök azonnali kórházi kezelést és minimum tíznapos antibiotikumos kúrát jelent. Az antibiotikummal károsítjuk a baba bélflóráját és azt az egész mechanizmust, mely védelmez bennünket. Ha a védőnő idejében segít, ez mind megelőzhető, vagyis egy jó tanács jó időben nagyon fontos.

A zentai védőnőszolgálatot két nővér látja el, Lengyel Krisztina és Dohány Tímea. A falvakat Lengyel Krisztina járja, ha szükség van rá, heti két napon. A babákat egyhónapos korukig ötször kell meglátogatniuk, egy éves korukig még kétszer, és az párosul a szülő és a baba hat tanácsadói látogatásával. A védőnők minden látogatás előtt egyeztetnek a szülőkkel, különösen a falusi babák esetében.

Lengyel Krisztinát a héten két tornyosi bablátogatásra is elkísértük, így a szülőktől személyesen hallhattuk, mekkora szükség van a segítségükre.

Bálint Krisztina két hetes kislányával, Szandrával fogadott bennünket. Nagyon örült a védőnőnek, azt mondta, első gyermekénél is nagyon hiányzott a tanácsadás.

– A kismamának rengeteg kérdése van, és ha nincs védőnő, Zentára kell menni a kórházba vagy a tanácsadóba, vagy telefonon próbál az ember érdeklődni, de az sosem olyan, mint mikor egy hozzáértő személy megnézi a babát, és megnyugtat. Szandrának a napokban esett le a köldöke, és ki is vérzett, nagyon jó, hogy itt a védőnő. A kislányom súlyát is megmérte, így látom, hogy szépen gyarapszik a baba. Kicsit néha a szeme is összeszaladt, ami engem aggasztott, de Krisztina elmagyarázta, hogy ez hathetes korig teljesen normális jelenség, így most ezen sem kell aggódnom.

Pintér Bakos Natáliáéknál már nyolchónapos a kis Aliz. A családban ő a harmadik gyermek, de Natália szerint védőnőre most is szüksége van, hiszen minden gyermek más, mindegyikkel mások voltak a kérdései.

– Az egyik lányom tavasszal, a másik ősszel, Aliz pedig télen született, így számomra még az is kérdés volt, mikor vihetem őt először levegőre. Legidősebb lányomnál kellettek volna leginkább a védőnő tanácsai. Akkor kezdő anyukaként még azt sem tudtam, mennyire legyen meleg a fürdővíz, hogy adjam rá a svéd-pelenkát, mennyire öltöztessem fel, hogy ne legyen melege, de ne is fázzon. Most is jól jön a látogatása, hiszen most Aliznál a hozzátáplálás az aktuális: a borsót átpasszírozzam-e, adhatok-e neki disznómájat vagy csak csirkét, ehet-e már kenyeret. Azt sem tudom, kell-e adni az AD vitamint, ha igen, mennyit és meddig, egyszóval, én nagyon örülök annak, hogy a falura született babákra is gondot fordítanak ezután.