2024. április 20., szombat

Szabályosan vagy szabálytalanul közlekedjünk?

Minden szabály azért van, hogy megszegjük! Mindenki jól ismeri ezt az életbölcsességet, és sokszor eszerint is élünk. Mindennapjaink során gyakran követünk el kisebb-nagyobb „kihágásokat”, mert a társadalmi és törvényes normákkal szemben sokszor ezt kívánja a gyakorlatias józan ész, vagy éppen a rohanó életvitel, legrosszabb esetben akár a meggondolatlan virtus is. Ez a fajta szemlélet aztán okozhat derűs pillanatokat is, de jóval többször vezethet tragédiához, különösen a közúti közlekedésben. Hiszen autóban ülve egy apró szabálytalansággal nemcsak a saját vagy utastársaink életét veszélyeztetjük, hanem a többi közlekedőt, köztük autósokat, bicikliseket és gyalogosokat. Ezt bizonyítják az elmúlt napok szomorú statisztikai mutatói is, amelyek szerint néhány nap alatt a szerbiai közutakon legkevesebb öt ember vesztette életét közúti balesetben. Egy-egy balesetben egyszerre több ember is meghalt, már a helyszínen.

A köztársasági közlekedésbiztonsági ügynökség adatai szerint az év első hét hónapjában összesen 20 253 közlekedési baleset történt, ezekben 318 személy vesztette életét, ami ugyan kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában, de a sérültek száma ugyanazon a tízezres szinten maradt. Szerbiában egyébként évente 600–650 ember hal meg közlekedési balesetben, ami jóval alacsonyabb a múlt század kilencvenes éveihez képest, amikor is évente 1700 ember halt meg az utakon, vagy 2001-es képest, amikor ez a szám 1200 volt, de még mindig nagyon magas.

Az ügynökség illetékese szerint az utóbbi időben a súlyos balesetek – amelyekben főként fiatalok vesztik életüket – fő kiváltó oka a figyelmetlenség és a közlekedési szabályok megsértése. A szakemberek szerint a közlekedésbiztonság mértékét az ember, a jármű és az út határozza meg. Szerbiában a közlekedési balesetek több mint nyolcvan százalékát az emberi faktor okozza, mégpedig az alapvető közlekedési szabályok megsértésével, az alkoholfogyasztással, a gyorshajtással és a szabálytalan előzéssel. A második helyen a meghibásodott gépjárművek állnak, mivel a forgalomban részt vevő gépkocsik átlagéletkora tizenöt év. A rossz úthálózat szintén okozhat közlekedési balesetet. Ez utóbbira példaként a Péterréve és Óbecse közötti életveszélyes útszakaszt hoznám fel, mert amennyiben az illetékesek csak egy kicsit is komolyan végeznék a dolgukat és betartanák a törvényes előírásokat, ezt az utat már régen lezárták volna a közúti forgalom előtt, különösen telente. Habár az elmúlt években az út egy részét felújították, a felújítatlan része szerintem továbbra is életveszélyes a közlekedők számára.

Az alapvető közlekedési szabályok megsértése, az alkoholfogyasztás, a gyorshajtás és a szabálytalan előzés tehát azok az okok, amelyek a közlekedési balesetek javát okozzák. Mindaz, amivel nap mint nap találkozhatunk falun és városon. Telt vonalon és piros lámpán áthajtó sofőrök, a gyalogos átkelőhelyen a járókelők közé hajtó járművek, a településen jóval 50 km/h felett száguldozó autósok és motorosok, a vezetés közben telefonálással elfoglalt autóvezetők, az úttesten össze-vissza szaladgáló gyalogosok. Tovább is sorolhatnám, de nem teszem. 2009 decemberében, amikor életbe lépett az új közlekedésbiztonsági törvény, naivan azt hittem, hogy a jelentős büntetések miatt jóval nagyobb rend lesz az utakon. Valameddig út tűnt, hogy tényleg így lesz, de aztán felemás eredmény született, ami várható is volt. Vannak, akik nagyon betartják a szabályokat, és vannak, akik semmibe veszik.

Szabályosan vagy szabálytalanul közlekedjünk? A válasz természetesen, hogy igyekezzünk betartani a közlekedési előírásokat a magunk és mások testi épsége érdekében is. Bár ennek igazából csak akkor lenne értelme, ha mindenki így tenne. Erre példaként hadd említsem egyik barátom esetét, aki a tavaszon súlyos közlekedési balesetet szenvedett, miután szabályosan közlekedett a szolgálati autójával. Nem úgy a vele szembejövő és mobiltelefonon beszélgető nő, aki frontálisan belerohant. A barátomat a tűzoltók vágták ki a roncsból. Csoda, hogy túlélte az esetet. Csoda, hogy mostanra már járni is tud. A másik járművezetőnek nem lett nagyobb baja, mert megvédte a légzsák.