2024. március 29., péntek
A TOPOLYAI KÖZSÉGI TANÁCS TAGJAIT KÉRDEZZÜK

Oktatásügyi kérdésekről

Sípos Hajnalka, az önkormányzat oktatásügyi kérdésekkel megbízott tanácsosa nyilatkozott

A 2013-as évi topolyai községi költségvetési keretben Topolya község nyolc általános iskolájának működésére és fenntartására önkormányzatunk több mint hetvenmillió dináros, három középiskolája esetében 22 milliós, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény vonatkozásában pedig mintegy ötvenmillió dináros összeget különített el. Az utóbbi esetében nemcsak a fenntartása és a működéshez szükséges források, hanem az ott dolgozók jövedelmének biztosítása is az önkormányzat feladatköre.

A fenti információkat Sípos Hajnalka, a topolyai önkormányzat oktatásügyi kérdésekkel megbízott tanácsosa osztotta meg lapunkkal, aki 2012 júliusától látja el ezt a feladatkört a polgármester, Kókai Mernyák Melinda közreműködésével, aki az elmúlt csaknem két évtizedben komoly tapasztalatra szert tett tanárként, igazgatóhelyettesként, és a Mezőgazdasági Iskolában tíz éven keresztül igazgatóként végzett munkája során.
– Sajnos az energetikai költségek jelentős növekedése terheket ró az önkormányzatra, ezért a községi oktatásügyi intézményeink vonatkozásában a vágyottnál, az ideálisnál kevesebbet tudunk fejlesztésekre szánni, pl. az idei költségvetési évben is csak minimális növekedést tudtunk előirányozni. Az energetikai költségek biztosítása mellett az óvodába járó kisgyermekek és általános iskolás diákok útiköltségének fedezése is komoly tétel: évente 17 millió dinár. A középiskolások esetében részben fedezzük az utaztatás költségeit, 720 diákot támogatunk ily módon, amely havonta több mint két millió dináros tétel elkülönítését követeli meg – nyilatkozta a tanácsos.
A felsorolt támogatásformákon kívül az oktatásügyi intézményekben szervezett programok, rendezvények társfinanszírozására is figyelmet szentelnek, de sajnálatos módon sem erre a célra, sem az oktatás minőségének növelését, korszerűsítését célzó beruházásokra nem tudnak elegendő pénzt fordítani.

– A tanítás korszerűsítését célzó eszközbeszerzésre a folyó évben az általános iskoláink esetében négymilliós, a középiskoláink esetében pedig kétmillió dináros keretet tudtunk elkülöníteni – foglalta össze.
A krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolán kívül, amely esetében az iskolaépület magántulajdonban van, a többi oktatásügyi intézmény terephelye nem képez magántulajdont. Sípos Hajnalka a jelzett oktatásügyi intézmény esetében is kiemelte: a tulajdonos és az önkormányzat között korrekt a viszony.

– A krivajai iskolában elsősorban a fűtésrendszer vonatkozásában vannak megoldásra váró feladatok. Minden jel azonban arra mutat, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, az idei fűtési idény kezdetén is a szabadkai Toplana fűtési rendszere által biztosított megoldással fogunk élni. Jelenleg zajlanak a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula iskolában a fűtésrendszer felújítási munkálatai. A tavalyi téli időszak végén az ottani négy kazán közül kettő szinte teljesen tönkrement, egyet üzemképessé sikerült tenni, egynek azonban a teljes cseréje szükségeltetett. Az ottani helyi közösség és az önkormányzat erre a beruházásra kétmillió dináros keretet különített el.

Az elmúlt időszakban a fűtési rendszer meghibásodása okán történő felújítási munkálatokra a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában is volt példa, ott egymillió dinárral segítettük az ügyet. A pacséri és bajsai általános iskolák esetében a helyi közösségek és az önkormányzat öt és fél millió dinárral járult hozzá a fűtési rendszerek komplett felújításához. A topolyai helyi közösség és önkormányzatunk a Bambi Goricai épületében működő egységében is a fűtésrendszer kisebb rekonstrukcióját segítette elő. A nagyobb beruházásokat tekintve: a Bambi intézménynek az elmúlt tanévben egy új gépjárművet biztosítottunk. A topolyai helyi közösség a tavalyi tanévben a topolyai Nikola Tesla iskola esetében hatszázezer dinár összegben nyílászárók cseréjét finanszírozta. Az MNT és a gunarasi helyi közösség jóvoltából 2012 végén több mint hatvanezer dinár értékben újították fel a gunarasi Dózsa György iskola udvarában található játszóteret – foglalta össze a tanácsos, aki néhány, jelenleg folyamatban levő, illetve a közeljövőben érvényesíteni kívánó tervről is szólt:

– Az önkormányzat jelenleg egy, a közbiztonságot célzó pályázaton indul, támogatást remélve ahhoz, hogy általános iskoláinkban ott, ahol még nincs, kiépülhessen, ahol pedig már működik, ott megújulhasson a térmegfigyelő kamerák rendszere. Most készül az energiatakarékosság jegyében a község iskoláiban történő világítás felújítását célzó tervdokumentáció is, amellyel a jövőben szintén pályáznánk.