2024. április 19., péntek

Györe Berdych és Gasquet között

A következő héten élete első ATP-tornáján indulhat a 18 éves zentai Györe László. A tehetséges teniszező, aki tavaly megnyerte Floridában a rangos ifjúsági tornát, az Orange Bowlt, a múlt hónapban pedig zsinórban két futuresön diadalmaskodott, és a ranglistán feljutott a 600 legjobb közé, majd Banja Lukában pályafutása első challengerén indulhatott, a thaiföldi Bangkokban kapott szabadkártyát az erős összetételű 250-es rangú tornára, ahol a főtáblán rajtolhat. Bangkokban ott lesz hat teniszező a legjobb húszból, és az sem sokat ront a színvonalon, hogy Andy Murray nemcsak a thaiföldi szereplést mondta le, hanem műtét miatt a teljes további 2013-as idényt is.

Amikor kinyitjuk a bangkoki torna hivatalos honlapját, és rákattintunk a résztvevők listájára, Györe László fényképét a ranglistán 6. cseh Tomáš Berdych és a 9. helyezett francia Richard Gasquet fotója között találjuk meg. E két híresség közé persze csak azért jutott, mert a teniszezőket ábécésorrendben mutatják be. A rangos mezőnyben viszont biztosan ott a helye, ha már az őt képviselő menedzseri iroda érdemesnek látja a szabadkártya kérésére, a szervezők pedig elfogadták a benevezést. Egészen bizonyos, hogy a ranglista 556. helyezettjeként Györének Bangkokban nem lehet könnyű sorsolása, aminek azonban nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani. Újoncként minden tehetség megjárja ezt az utat, szabadkártyával próbál utat törni magának a legjobbak közé, és jó részük előbb vagy utóbb sikerrel is jár. Györének az a legfontosabb, hogy az új környezetben feltalálja és jól érezze magát, a pályán a tőle telhető legtöbbet nyújtsa, és ne csak a ranglistán, hanem a teniszvilág köztudatában is haladjon, amivel majd az eredmények is érkeznek.

Ezen a héten szerbiai teniszező nem szerepel a különböző rangú tornák zárószakaszában, hisz Nagyszombatban Filip Krajinović, Szczecinben pedig Boris Pašanski a 2. fordulóban esett ki.