2024. április 20., szombat

„Nincsenek új feltételek”

Azokra a sajtóállításokra reagálva, hogy Németország és Nagy-Britannia követelése nyomán a csatlakozási tárgyalások kezdetén az Európai Unió a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek mellett a 35., Koszovóról szólót is azonnal megnyitná és a tárgyalások végéig le sem zárná, Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter elmondta: az EU tagállamainak többsége nem támogatja ezt az elképzelést. Vannak egyéni javaslatok erre vonatkozólag, ezeket azonban konszenzussal kellene elfogadniuk a tagállamoknak, tette hozzá Lajčak újságíróknak nyilatkozva a harmadik Belgrádi Biztonsági Fórumon.

– Minden döntésnek egyhangúlag kell megszületnie. Éppen ezért nem szabad túldramatizálni az egyes uniós tagállamokból érkező híreket. A csatlakozási tárgyalások során egyetlen témakörnek sem szabad kivételezett helyzetbe kerülnie. A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokat rendezni kell. Az a kérdés, hogy hogyan. Ebben a témában még van ideje a feleknek eldönteni, hogy milyen módon képzelik el kapcsolataik rendezését – fogalmazott Lajčak.

A szlovák diplomácia vezetője a november 3-ra kiírt koszovói helyhatósági választások sikerességének fontosságát hangsúlyozta és felszólította a szerb lakosságot, hogy minél tömegesebben járuljanak az urnákhoz. A helyhatósági választások sikeressége, azok összhangja az európai mércékkel az egyik legfontosabb feltétele a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, nyomatékosította Lajčak, mondván, „a helyhatósági választások nyújtotta esélyt nem szabad elszalasztaniuk a koszovói szerbeknek”.

Szintén a biztonsági fórumon Branko Ružić európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter arról számolt be, hogy Szerbia eddig az uniós csatlakozás akciótervének 88 százalékát teljesítette. Az EU semmiféle új feltételt nem határoz meg, tette hozzá Ružić, kiemelve, hogy az EU tárgyalási kerete egybevág majd a valós szerbiai helyzettel.