2024. április 25., csütörtök

Tanévnyitó videokapcsolattal

Közös tanévnyitót tartott hét Kárpát-medencei magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény

Az idén rendhagyó, Kárpát-medencei közös tanévnyitón vett részt a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara. Az Óbudai Egyetem felhívásának eleget téve, a tanévnyitó rendezvényt hét Kárpát-medencei magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény tartotta karöltve és egyidejűleg. Az ünnepi műsor a budapesti Művészetek Palotájából videokapcsolat útján zajlott.

A tanévnyitón a két vajdasági felsőoktatási intézményen kívül az Óbudai Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a kolozsvári, a marosvásárhelyi és csíkszeredai telephelyű Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a komáromi Selye János Egyetem vett részt.

A hét felsőoktatási intézmény hallgatóihoz többek között dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora, Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter, Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkára, Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő szólt, a külhoni intézmények nevében pedig Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora. A felszólalók a többi között a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozták, amelynek ez a rendhagyó tanévnyitó is ékes példája. A rendezvény legfelemelőbb pillanata volt, amikor több ezer elsőéves hallgató egyszerre tette le a fogadalmat.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán, az intézmény dolgozóinak nevében dr. Pataki Éva igazgató üdvözölte az 54. évfolyam elsőseit, és mint elmondta, az idei tanév jelentős főiskolájuk történetében:

– Nem csak az első évesek kezdik meg tanulmányaikat. Iskolánkban először indul specializációs képzés, mechatronika szakon. A professzori kart több mint húsz doktori tudományos fokozatú elismert szakember képezi, munkájukat pedig mintegy huszonöt előadó és tanársegéd segíti. Habár a jelenlegi gazdasági helyzet, úgy nálunk, mint a világban, válságokkal terhelt, jól képzett és tehetséges mérnökökre mindig szükség lesz – hangsúlyozta az igazgató, majd pedig az iskola oktatással megbízott igazgatóhelyettese, Fürsztner Igor kiosztotta az okleveleket a 2012/2013-as évfolyam legjobbjainak.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőévesei

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőévesei