2024. április 25., csütörtök

Rendőrök vesztették életüket Afganisztánban egy rajtaütésben

Legalább tizennyolc rendőr életét vesztette Afganisztán északkeleti részén, ahol tálib felkelők rajtaütöttek biztonsági erők egy csoportján - közölte pénteken az afgán belügyminisztérium.

A merényletet egy általában nyugodt tartományban, a Kínával határos Badahsán területén követték el szerdán, amikor az afgán rendőrség (ANP) konvoja a bázisára tartott egy felkelők elleni akció után. A támadásban további tizenhárom rendőr sebesült meg.
Az ANP egységei szintén Badahsán tartomány Vardúj körzetében számos tálib felkelőt megöltek és megsebesítettek e heti akciójukban.
Szintén pénteken egy fegyveres halálosan megsebesítette Hadzsi Nazim helyi afgán vezetőt a Kabultól 150 kilométerre délkeletre fekvő Host városában, a pénteki ima idején.
Kabultól 120 kilométerre délre, Gazni tartományban 11 felkelővel - beleértve több helyi tálib vezetőt - végeztek csütörtök éjszaka egy katonai hadműveletben.
Mióta a NATO vezette nemzetközi alakulatoktól az afgán rendőrség és hadsereg júniusban átvette a közbiztonság ellenőrzését, a biztonsági erők lettek a tálib felkelők fő célpontjai.
A NATO egységei továbbra is segítséget nyújtanak, tanácsot adnak és támogatják az afgán csapatokat a kiképzésben. A 87 ezer katonából álló kontingens kivonása Afganisztánból 2014 végén esedékes.