2024. április 19., péntek

Dačić: A NATO-tagságról a nép dönt majd

Szerbia egyetlen katonai blokknak sem kíván a tagja lenni, ha pedig felmerül a NATO-tagság kérdése, arról a polgárok népszavazás útján döntenek majd, jelentette ki tegnap Ivica Dačić. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Szerbia azért nem szeretne egyetlen katonai blokknak sem a tagja lenni, mert nagyon rossz tapasztalatai vannak velük kapcsolatban. Ettől függetlenül az ország igyekszik jó viszonyt fenntartani a NATO-val, és továbbra is keresi a közös pontokat a koszovói béke, a biztonság és stabilitás érdekében.

– Szerbia elve a katonai semlegesség. Ha valaha is odajutunk, hogy tagságot kínálnak fel nekünk, akkor erről a nép fog dönteni. Szerbia Európai Unióba való csatlakozásnak nem feltétele a NATO-tagság – mondta a kormányfő Jan Kohut cseh külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy fennáll-e a lehetőség arra, hogy Szerbia az EU-hoz való csatlakozás előtt belépjen a NATO-ba, ahogyan azt a többi között Csehország tette.

A cseh külügyminiszter, megjegyezte, hogy a két ország között jó a katonai együttműködés, és Szerbiának érdekeltsége van a Visegrádi Együttműködésben, valamint a Békepartnerségben is, de a NATO-tagság egy egészen más kérdés. Mint megjegyezte, Csehország mindig tiszteletben fogja tartani a szerb nép akaratát.

Jan Kohut cseh külügyminiszter tegnapi belgrádi látogatása során a kormányfőn kívül tárgyalt még Aleksandar Vučić kormányfőhelyettessel és Ivan Mrkić külügyminiszterrel is.