2024. április 24., szerda

„A vallások is Szerbia gazdagságát képezik”

A szerb államfő és a Szerb Pravoszláv Egyház pátriárkája fogadta Angelo Scola bíborost

Szerbiában békében és egyenjogúságban élnek a különböző vallási felekezetek hívői, akik nemcsak a törvény előtt, hanem Isten előtt is egyenlőek – jelentette ki pénteken Tomislav Nikolić szerb államfő Angelo Scola bíborossal tartott közös sajtótájékoztatóján.

A bíboros, aki egyben Milánó érseke és Ferenc pápa különmegbízottja, a milánói ediktum kibocsátásának 1700. évfordulójára emlékező jubileumi év alkalmából látogatott el Szerbiába, s adta át a katolikus egyházfő üdvözletét és tiszteletét a szerb államfőnek.

– Szerbia a történelem folyamán a különböző kultúrák és vallások útkereszteződése volt és maradt meg ma is. Ebből a szemszögből nézve Szerbia magában foglalja mindazon értékeket, amelyek után az Európai Unió vágyódik: a békére való felhívást és a különbözőség tiszteletét. A Milánói Ediktum 1700. évfordulójának megünneplése alkalom arra, hogy a jövőbe tekintsünk és fölvállaljuk az emberarcú társadalom megteremtése iránti felelősségünket – mondta a bíboros.

A pápa különmegbízottja találkozott Irinej pátriárkával és Stanislav Hočevar belgrádi érsekkel, majd Nišbe, Nagy Konstantin császár születési helyére utazott, ahol ma, szombaton a milánói ediktum kibocsátásának 1700. évfordulója alkalmából ünnepi ökumenikus misét mutat be. A misére a szervezők több mint ezer zarándokot várnak.