2024. április 24., szerda

Megelőzni kell a betegséget

Előadások és vizsgálatok a zentai falvakban

A Nem vagy egyedül rákellenes egyesület Megelőzés – Életstílus címmel orvosi vizsgálattal és tanácsadással egybekötött tájékoztató jellegű előadás-sorozatot indított Zenta község falvaiban. A program keretében dr. Apró Arnold és Berta Berényi Tímea dietetikus tart előadásokat.

Ceglédi Ida, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy a daganatos betegségek megelőzése a legfontosabb, ezért a helyes táplálkozás és a korai felismerés, vagyis a mellrákszűrések fontosságára szeretnék felhívni az emberek figyelmét.

– Sajnos továbbra is sokan vannak, akik nem mennek el a szűrésekre, sőt még a mammográfiás mellvizsgálatokra sem, amit pedig ingyenesen végeznek el a hölgyeken – mondta beszélgetőtársunk.
Az előadások alkalmával a nőknek kérdőívet kell kitölteniük, amely során kiderülnek az esetleges elváltozások. Az orvos ezután elvégzi a vizsgálatot, amely alapján, amennyiben szükségesnek látja, további kivizsgálásokra utalja az érintett személyeket.

Az előadás-sorozat szeptember 15-én Keviben kezdődött, a következő találkozó Tornyoson lesz szeptember 22-én 16 órai kezdettel, 29-én Bogarason, október 6-án pedig Felsőhegyen az egészségházban tartják meg a vizsgálatot. A falvak után a város mindkét egészségházában is megszervezik az akciót. A programban az orvoson és a dietetikuson kívül Deák Szabolcs egészségügyi technikus és Boros Mária nyugdíjas egészségügyi nővér is részt vesz. A kivizsgáláshoz ezúttal nem kell hiteles betegkönyv.

Az egyesület egyébként tevékenységén keresztül arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, s hogy tanuljanak meg együtt élni a betegekkel, illetve a betegségekkel. Ugyanis azt tapasztalják, hogy sokan szégyellik betegségüket.

– Pedig a szervezet tagjai közül sokan már átélték a betegséget, vagy éppen megbetegedtek, és egymás között sokkal nyíltabban tudnak tapasztalatot cserélni a betegségről – mondta el az egyesület vezetője.
Azt is megemlítette, hogy a kórházzal karöltve az elkövetkezőkben szeretnének kicsit emberségesebb körülményeket teremteni az egészségügyi intézmény onkológiai rendelőjében és osztályán is.

A szervezet egyébként a közeljövőben második alkalommal is megszervezi a tavaly oly sikeres egészségnapot. A Művelődési Házban kiállítás keretében mutatják be az egészséges élelmiszereket, kezdve a tönkölybúzából készült ételektől egészen a steviából és mézből készült termékekig. Az érdeklődők ezenkívül személyre szabott teakeverékeket is megkóstolhatnak. Meghallgathatják Linka Beáta előadását, és ismét fellépnek a budapesti Újjászületés Rehabilitációs Táncklub tagjai.

Az egyesület ezenkívül minden évben Az egészség színes világa címmel rajzpályázatot és kiállítást szervez, amelyen keresztül a gyerekeket is szeretnék minél jobban tájékoztatni a helyes életmódról. Az egyesület tagjai a székházukban (Svetozar Miletić u. 2.) minden hónap utolsó csütörtökén találkoznak és fogadják az érdeklődőket.