2024. április 19., péntek

Újvidéknek semmi sem jár

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kijelentette, elégedetlen az újvidéki adminisztráció munkájával, mert továbbra is lassan és körülményesen működik

– A városi befektetésekkel sem lehetek elégedett. Az a legnagyobb gond, hogy minden köztársasági és tartományi hatalomnak ugyanaz a véleménye: Újvidéknek mindene megvan, és nem kell segíteni sem a hazai, sem a külföldi befektetések terén. Így megy ez már 13 éve, mindenki ugyanúgy viszonyul ehhez a problémához, legyen az a pénzügyminisztérium vagy a gazdasági minisztérium, a SIEP, és a tartományi szervek is – magyarázta a polgármester.

– Könnyű befektetéseket találni, amikor 8000 eurós támogatást ígérnek munkahelyenként. Nézzük csak, mennyi pénzt kapott Jagodina vagy Kragujevac a köztársaságtól, és mennyit kapott Újvidék? Én ezúton is arra kérek mindenkit, egyenlő elbírálásban részesítsene a vidékeket – mondta Vučević, majd hozzátette, Igor Mirović újonnan kinevezett minisztertől elvárja, hogy a köztársaság minden részével egyformán bánjon.
A polgármester kifejtette, nem múlik el olyan nap, hogy ne egyeztetne a köztársasági szervekkel az újvidéki rendőrfőnök kinevezésével kapcsolatban, négy éve nincs rendőrfőnöke Újvidéknek, és ezúttal is felhívta a figyelmet a kinevezés fontosságára.

Branka Bežanov, a városi tanács közbiztonsággal megbízott tagja a napokban lemondott tisztségéről, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő incidensek, növekvő tendenciát mutat a kiskorú bűnözés. Vučević szerint a lemondás elhamarkodott lépés volt, a problémát egyedül sem a rendőrség, sem az ügyészség nem tudja megoldani – írja a Tanjug hírügynökség.

– Egyezem a polgárok azon véleményével, miszerint Újvidéken  nem jó a közbiztonság, de nem szeretnék hisztériát kelteni, én nem mutatnám úgy be Újvidéket, mint a hatvanas évek Bejrútját, mert egyszerűen nem olyan. Ha megnézzük, Belgrádban, a lakosság arányát tekintve, több incidens történik, mint Újvidéken, de nálunk valahogy mindent világgá kürtölnek. Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a kiskorú bűnözésre és az iskoláskori erőszakra nem lehet egy nap alatt megoldást találni – mondta Vučević a Politika napilapnak.