2024. április 23., kedd

Svédországi vendégek

A topolyai Rotary clubban

Tegnap délelőtt egy öttagú svéd csoport látogatott Topolyára. A nemzetközi Rotary szervezet programjaként megvalósuló cserelátogatásra a Group Study Exchange program keretében került sor. A program lényege, hogy egy tapasztalt rotarysta vezetésével négy 25–35 éves, tehetséges, a karrier előtt álló fiatal utazhat el egy másik országba, ott tölthet harminc napot, és lehetőséget kap egy tőle viszonylag távol eső világ megismerésére.

Ez az idő elég arra, hogy ne csak a turista szemével nézzenek egy országra, hanem mélyebben is megismerjék annak kultúráját, gazdaságát, embereit, intézményeit. Szerbiai fiatalok májusban tartózkodtak Svédországban és a svéd küldöttség most, szeptemberben viszonozza a látogatást. Szabadka és környékének megismerése urán Belgrádba és Nišben töltenek majd egy-egy hetet.
A szerbiai születésű Miomir Serbinson csoportvezetővel érkező fiatal svéd szakemberek Topolyán a helybeli Rotary club tagjainak vendégeiként először a múzeumba és a katolikus templomba látogattak, majd az önkormányzati hivatalban fogadta őket Kókai Mernyák Melinda polgármester és Balass Endre polgármesteri tanácsos. Gyantár Lajos, a topolyai Rotary club elnöke és más helyi rotarysta ezután az EM-commerce vállalatba és a Capriollo kerékpárgyárba kalauzolták a vendégeket, majd a Brindza borászatban zárult a vendégfogadás.
A program célja a Rotary szervezet nemzetközi kapcsolatainak erősítése, és hogy fiatal pályakezdőknek segítséget nyújtson, új tudást, tapasztalatot és kapcsolatokat, melyeket hasznosíthatnak a karrierépítésben.