2024. március 29., péntek

Tetőt kapott a piac

A kishegyesi helyi közösség idén több figyelmet szentelt a piactérnek – Lesz „bácskai liliom” is, de előbb forrásokat kell teremteni hozzá – nyilatkozta a tanácselnök

A nyár végére a kishegyesi piacon minden pad fölé bádogtető került, ami naptól és esőtől egyaránt óvja az árusokat és portékájukat. A beruházásra a kishegyesi helyi közösség a tartománynál nyert pénzt, de saját eszközeivel is hozzájárult a projektumhoz, amelynek 3 kisebb parkoló kialakítása is része volt.
Ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan zajlanak a piactér karbantartási munkálatai.

– Korábban megtörtént a téglák újraforgatása és befedtük a vízelvezető árkokat, az idén viszont sokkal látványosabb munkát tudtunk elvégezni. Tetőt kaptak a piaci padok, ami egyrészt annak köszönhető, hogy 200 ezer dinárt nyertünk egy tartományi pályázaton, másrészt a tanács úgy határozott, hogy a piacból befolyt pénz nagy részét ide fogjuk visszaforgatni – mondta el ifj. Juhász, majd hozzáfűzte, hogy a tetőszerkezetek összesen 400 ezer dinárba kerültek, emellett további 200 ezret költöttek a parkolók kialakítására, melyek összfelülete 280 négyzetméter. A munkálatokat a Kis-Komunál Kft. végezte el, határidőn belül.
A tanácselnök arról is beszámolt, hogy a beruházásokat felmérés előzte meg, és igyekeztek eleget tenni az árusok és vásárlók igényeinek is.

– Egyrészt felmértük a piaci árusok igényeit, s kiderült, hogy a piac lefedésére volt a legnagyobb szükség. Másrészt a vásárlók igényeinek is próbáltunk eleget tenni, mert piaci napokon nem igazán lehetett parkolni a környéken. Ezért döntöttünk úgy, hogy erre a két beruházásra fordítjuk a pénzt. Úgy gondolom, hogy egy elég korrekt piacteret kaptunk itt a falu központjában, amit a jövőben szeretnénk tovább fejleszteni, pl. az asztalok felújításával – nyilatkozta ifj. Juhász.

Lévén szó piacról, felmerült a „bácskai liliom”, azaz a vásártérre tervezett új piactér kérdése is. Ezzel kapcsolatban a tanácselnök elmondta, hogy ennek megvalósulásához jelenleg nincs megfelelő forrás.

– Nem mondunk le az új piacról, amit a vásártérre szeretnénk építeni, de jelen pillanatban nincs sem reális lehetőség, sem anyagi forrás a kiépítéséhez. Ez nagy beruházás lenne, amitől pillanatnyilag vannak fontosabb nagyberuházások is, pl. az utcák kiaszfaltozása vagy a vízvezeték-hálózat felújítása. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy nincsenek források, ugyanis Szerbiában nem működik a Nemzeti Beruházási Terv és a Nagyberuházási Alap eszközei is elapadtak az elmúlt években. Mi kész tervdokumentációval várjuk, hogy az Európai Uniótól nagyobb összegeket lehessen lehívni infrastrukturális fejlesztésekre – hangoztatta a tanácselnök.