2024. március 28., csütörtök

Újoncok Mihajlović válogatottjában? Ugyan már...

Mihajlović eszményi csapatában egy olyan játékos sincs, aki újoncként az ő kapitányoskodása alatt mutatkozott volna be a nemzeti csapatban

Miután a szerb labdarúgó-válogatott a matematikai esélyét is elveszítette annak, hogy az A jelzésű selejtezős csoportjában megszerezze a második helyet, s ezzel kiharcolja a pótselejtezőt érő pozíciót, a szerbiai tájékoztatási eszközök szinte naponta közölnek cikket arról, hogy mi legyen Siniša Mihajlović sorsa. Vannak, akik azonnal elküldenék, hiszen a válogatott 9 mérkőzésen mindössze 11 pontot gyűjtött be, de olyanok is akadnak, akik támogatják a szövetségi kapitány fiatalítással járó törekvéseit és munkáját. A legtöbben azt hozzák fel érvként a kapitány szerződésének meghosszabbítására, hogy sok labdarúgó az ő irányítása alatt mutatkozott be a válogatottban, s ezek a fiatalok, ha folytatja velük a munkát, akkor a jövőben ütőképes csapatot alkothatnak. A belgrádi Politika napilap sportújságírójának elemzése azonban azt bizonyítja, hogy Mihajlović eszményi csapatában egy olyan játékos sincs, aki újoncként az ő kapitányoskodása alatt mutatkozott volna be a nemzeti csapatban. Siniša Mihajlović 16 mérkőzésen ült a válogatott kispadján, s 49 labdarúgónak küldött meghívót, akik közül csak egy, Branislav Trajković nem lépett pályára. A Politika összeállítása szerint – a mérkőzések számát figyelembe véve – a következőképpen fest Mihajlović legjobb tizenegye: Stojković (8 találkozó), Ignjovski (9), Ivanović (15), Nastasić (10), Kolarov (14), Fejsa (10), Petrović (9), Z. Tošić (11), Tadić (14), Marković (8), Đuričić (13). Ha a pályán töltött perceket nézzük, akkor csak egy változtatás történne: Petrović helyett Subotić kapna helyet a kezdőcsapatban: Stojković (752 perc), Ivanović (1208), Subotić (658), Nastasić (940), Kolarov (1128), Fejsa (786), Ignjovski (675), Z. Tošić (811), Tadić (890), Marković (671), Đuričić (934).

Az említett labdarúgók közül egyik sem Mihajlović „találmánya”, vagyis egyik játékos sem az ő irányítása alatt mutatkozott be a szerb válogatottban: Ivanović még Ilija Petkovićnál debütált, Javier Clemente szavazott először bizalmat Stojkovićnak, Fejsának és Z. Tošićnak, Miroslav Đukić irányítása alatt lépett először pályára a szerb válogatott mezében Kolarov, Radomir Antić irányítása alatt pedig Petrović, Subotić és Tadić debütált, míg Radovan Ćurčićnál négyen mutatkoztak be: Ignjovski, Đuričić, Nastasić és Marković.

Az igaz, hogy Luka Milivojević akkor lépett először pályára a szerb válogatott szerelésében, amikor Siniša Mihajlović ült a kispadon, azonban Milivojević még a Rad tagjaként 2011. október 7-én már kopogtatott a válogatott ajtaján, azonban akkor létszámcsökkentés áldozata lett, s négy nappal később már a kispadon ülve nézte Mariborban a Szlovénia–Szerbia találkozót, amely Vladimir Petrović búcsúját jelentette a válogatottól.

Akiket Siniša Mihajlović kihúzott a listájáról: Nikola Žigić (33 éves), Milan Jovanović (32), Nenad Milijaš (30), Marko Pantelić (35). Rajtuk kívül, objektív okok miatt nem hívhatta meg a sokáig sérüléssel bajlódó Dragan Mrđát (29), valamint Miloš Krasićot (29) sem, aki már jó ideje formán kívül játszik. Mint ismeretes, Dejan Stanković és Nemanja Vidić a Szlovénia elleni 1:0-s vereség után bejelentették, nem kívánnak a jövőben a szerb válogatottban szerepelni.