2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szurkolói busszal a derbire

Amelyik Újpest-drukker nem a szervezett járattal indul, nem jut be a Fradi elleni bajnokira

Régen fordult elő, hogy a tabellán akkora különbség válassza el egymástól a Ferencváros és az Újpest labdarúgócsapatát, mint az NB I. hétvégi fordulója előtt: a zöldek a dobogó harmadik fokáról, a lilák a 11. helyről várják a vasárnapi rangadót.

Az biztos, hogy nem lesz hangulattalan a derbi, noha a ferencvárosi vezetők megnehezítették az Újpest-szurkolók dolgát azzal, hogy csak azokat engedik be a lelátókra, akik a Megyeri útról induló különjáratokkal érkeznek. Azaz ha egy vidéki család úgy dönt, lila szimpatizánsként ellátogat a Puskás Stadionba, akkor csak úgy juthat be a létesítménybe, ha Újpestről rajtol. Akik külön érkeznek a stadion bejáratához, még érvényes jegy birtokában sem léphetnek be a mérkőzés helyszínére.

Várhatóan ez sem rettenti majd vissza az ultrákat a pirotechnikai erőfitogtatástól, az élőképkészítéstől, de talán a szokásos kergetőzés és verekedés ezúttal elmarad – pedig ez az utóbbi években ugyanúgy hozzátartozott a rangadóhoz, mint a Partizan–C. zvezda meccseken.

A csata esélyese a Ferencváros, amely ugyan az előtte álló Videotontól és Debrecentől kikapott, de a másik öt bajnokiját megnyerte, és a legutóbbi kettőn – a Kecskemét és a Pápa ellen – gólt sem kapott. Az Újpest eddig kétszer tudott nyerni, a két újonc közül a Puskás Akadémiát 2:1-re, a Mezőkövesdet 6:1-re verte. A Honvéd és a Haladás elleni hazai döntetlen bravúrnak számít, a kaposvári 2:2 csak azért nem, mert a katasztrofálisan szereplő Somogy megyei együttes hat sima vereség mellett egyedül a lilák ellen tudott pontot szerezni.

Az Újpest viszont hisz abban, hogy Szabó Zsolt játékvezető ezúttal is jó ómen lesz: a 41 éves bíró 2000 és 2004 között öt Fradi-meccset is vezetett, ezeken az újpestiek kétszer nyertek, két alkalommal döntetlent játszottak, és csupán egyszer szenvedtek vereséget.

Múlt vasárnap a Debrecen nagy mérkőzésen 2:1-re legyőzte a Videotont, így nincs már veretlen csapat a magyar élvonalban. A papírforma alapján a fehérváriak otthon esélyesebbnek tűnnek a Kecskemétnél, még akkor is, ha a sérült Juhász Roland és Kovács István mellett nem játszhat Marco Caneira sem, aki Debrecenben dühében berúgta az öltözőajtót, emiatt a fegyelmi bizottság egy találkozótól eltiltotta.

A Loki nehezebb feladat előtt áll, ugyanis a címvédő Győr otthonában lép pályára. A hazaiak öt nyeretlen bajnoki után legyőzték a Paksot és az MTK-t, és ami még jobb hír, hogy Rudolf Gergely is megszerezte első gólját. Márpedig egy gólvágó elkél az együttesben, az egykori debreceni támadó sok borsot törhet a Nagy Zoltánt, Igor Morozovot Joel Damahout, Selim Bouadlát, Slimane Bouadlát és L’Imam Seydit nélkülöző vendégek orra alá.

Az MTK a sorozatban elszenvedett öt vereség után szombaton a Paks ellen megtörné a rossz szériát, a legutóbbi, Győr elleni 1:2-es mérkőzésen szenzációs emelős gólt szerző Kanta József azt mondta, egyre jobb teljesítményt nyújt a csapat, és reméli, hogy most már közel a fordulat. Fejes András combhajlító izma meggyógyult, ha játéklehetőséget kap, akkor 50. élvonalbeli mérkőzését ünnepelheti.

Örülhetnek a szombathelyiek is, mert a Puskás Akadémia ellen pályára léphet Guzmics Richárd. A válogatott védőt a Beitar Jerusalem vitte volna, de a szóbeli megegyezés után az írásbeli ajánlatban már jóval kisebb összeg szerepelt, és a Haladás annyiért nem adta kölcsön a kulcsemberét.

A 8. forduló programja

Szeptember 20., péntek: Pécs–Pápa (19 óra)

Szeptember 21., szombat: Diósgyőr–Honvéd (14 óra), Haladás–Puskás Akadémia (16 óra), MTK–Paks (18 óra), Mezőkövesd–Kaposvár (18 óra), Videoton–Kecskemét (20 óra)

Szeptember 22., vasárnap: Ferencváros–Újpest (16.30), Győr–Debrecen (18.30)