2024. április 25., csütörtök

Nincs visszatérés a múltba

Zorana Mihajlović: A Srbijagas reformja elkerülhetetlen

Mindennemű akadálytól eltekintve a Srbijagas közvállalatot meg kell reformálni, mert ez az egyetlen módja annak, hogy a polgárok gázellátását garantálni tudjuk, és hogy az országnak hatékony cége legyen, jelentette ki Zorana Mihajlović energiaügyi és környezetvédelmi miniszter.

– A Srbijagas munkájának elbírálása nem személyes vagy politikai kérdés. A közvállalatban uralkodó állapotok riasztóak – nyilatkozta Mihajlović.

Az elmúlt évben a Srbijagas 35,11 milliárd dináros veszteséget termelt, és egy év alatt a tőkéje 96 százalékot veszített az értékéből, amely így 38,13 milliárd dinárról 1,36 milliárd dinárra csökkent, mondta a miniszter. A közvállalat kb. egymilliárd eurós adósságot halmozott fel, amelynek több mint a fele állami garanciákkal van megterhelve. Az elkövetkező néhány évben nagyméretű beruházások lesznek, amelyek értéke meghaladja az egymilliárd eurót, mondta a tervekről.

– A hatalmas adósságok nem jelentenek akadályt valamilyen külföldi céggel való együttműködésben, érkezzen az Oroszországból, Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból vagy valamely más országból – jelentette ki az energetikai és környezetvédelmi miniszter.

A Srbijagas kiválóan példázza, hogy az országban a vállalatokban nem ment végbe teljesen az üzleti alapokon való működés, de ez nem is lehetséges egy év alatt, hiszen ez egy hosszú folyamat, vélekedett Zorana Mihajlović.