2024. április 25., csütörtök

A Topolya hivatalos szuvenírje címért versengtek

A szuvenírkészítő pályázat eredményeiről – A topolyai Németh Anna is jeleskedett

Jelenleg is megtekinthetők Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének irodahelyiségében a Topolyai Napok keretében, Topolya község önkormányzatának védnöksége alatt, az idegenforgalmi szervezet által hirdetett szuvenírkészítő versenyre beérkezett legsikeresebb pályamunkák. A Topolya hivatalos szuvenírje címet viselő nyertes alkotások a helyszínen meg is vásárolhatók, köztük vannak az egyik első kiemelt, Németh Anna keramikus iparművész díjazott munkái is.

A szuvenírkészítő pályázatra harminckét alkotó nevezett be, hatvannégy munka érkezett, azokat a Crnogorac Éva, Csípe Tímea, Kisimre Szerda Anna, Klájó Adrián, Klobušicki Marina, Kókai Mernyák Melinda, Mirić Námesztovszki Kornélia, Náray Éva, Damir Šipovac és Zoran Zdjelar összetételű bírálóbizottság értékelte, minősítette. A bírálóbizottság tagja volt Mirić Námesztovszki Kornélia, aki a szuvenírkészítő pályázat fő hordozójának, Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
Első ízben volt Topolya község Idegenforgalmi Szervezete e pályázat fő hordozója.

– Szigorúan meghatározott, kötött szabályok szerint történt a pályázati kiírásunk. A tavalyi pályázattól, megmérettetéstől abban tért el a mostani, hogy az idén a nyertes szuvenírek megszerezték a Topolya hivatalos szuvenírje jelzőt, egy emblémával jelöljük ezeket a munkákat. Ezúttal három kategóriában lehetett pályázni: a tradicionális, az urbán, továbbá a művészi kategóriában. A hagyományos szuvenír kategóriában, a bírálóbizottság úgy döntött, nem ítél oda díjat. Az urbán kategóriában két díjazott munkái érdemelték ki a Topolya hivatalos szuvenírje címet. Ezek a kamenicai Aleksandar Šovljanski, továbbá a zombori Atelje Rakić alkotásai. A művészi szuvenír kategóriában, a zsűri úgy döntött, hogy a topolyai Németh Anna munkái viselhetik majd az említett jelzőt – nyilatkozta lapunknak Mirić Námesztovszki Kornélia.

Topolya község Idegenforgalmi Szervezete vezetőjétől, a díjazott alkotások utóélete felől érdeklődve azt is megtudtuk, hogy a pályázati kiírás értelmében, annak megfelelően, a topolyai önkormányzat a kiemelt munkák alkotóitól egyénenként 20 000 dinár értékben vásárolt szuveníreket. Emellett az idegenforgalmi szervezet is vásárolt már darabokat, hiszen népszerűsíteni kívánja őket. Kínálatában szereplő szuvenírjei: hűtőmágnesek, csészék, a közelmúltban készíttetett új képeslapok mellett, immár a Topolya hivatalos szuvenírjei jelzőt viselőket is árukínálatába helyezte. Ezeket a darabokat száztól négyszáz dináros áron vásárolhatják meg az érdeklődők. Az iroda tervei között szerepel, hogy a jövőben nemcsak a díjazott, hanem a pályázaton szereplő más alkotásokból is beszerez, jelenleg a felvásárlás lehetőségeit fontolgatják.

A VÁROSPECSÉT AGYAGBAN

A pályázatban feltüntetett művészi kategóriában a topolyai Németh Anna keramikus iparművész alkotásai szerepeltek legeredményesebben. A Topolya hivatalos szuvenírje címet viselő munkák alkotója lapunknak jellemezte a díjnyertes anyagot:

– A pályázatra nem készültem különösebben, az utolsó pillanatban értesültem róla, a nyár folyamán is gyermekekkel foglalkoztam. Tavaly is beneveztem a pályázatra, akkor, idő hiányában, csak medálokat adtam át. Az 1806-ban készült topolyai várospecsét archaikus, szép motívum. Agyagban lehet úgy sokszorosítani, hogy archaikus jellegét ily módon is megőrizze. A kívánt jelleget úgy érem el, hogy patinázom a terrakotta felületét fekete zománcfestékkel. Munkáimon a várospecsét tűnik fel, medálokon, plaketteken, különböző: öt, hét és tizenegy centiméter átmérőjű nagyságban. Öt cm-es átmérőjű medálok születtek ily módon, azokat bőrre fűztem. A nagyobb átmérőjű pecsétekből plaketteket készítettem, amit vékony furnérlemezekre ragasztottam, számítva arra, hogy sok ember gyűjt és állít ki lakásában díszként városcímert. A kiégetett agyagnak nagyon szép csengő hangja van, ezért készítettem a pályázatra csengőt is, amelyre kisebb méretű várospecsétet ragasztottam. A pályázat lejárta után időközben még készítettem ceruzatartót, szalvétatartót és falitányért is az ismert díszítőelemmel, remélem, ezek az alkotások is elnyerik a közönség tetszését. Már régóta foglalkoztatnak a régi topolyai parasztbarokk házak. Egyik nyári kerámiatáborban a gyermekekkel már készítettünk ilyen jellegű dísztárgyat. A régi parasztbarokk házakról immár sok fotót készítettem, további feldolgozásuk várható a jövőben. Szeretnék majd a folytatásban ilyen jellegű szuveníreket is készíteni – osztotta meg velünk Németh Anna.