2024. április 25., csütörtök

A szebb idős korért

Kirándulást szervezett a kishegyesi betegápolási szolgálat a községbeli idősek számára – Folyamatosan képzik a szolgálat tagjait

Július során kezdődött a Nők Kishegyesi Fórumának és a szabadkai Caritasnak egy közös projektuma, amely célja a Kishegyes Község Házi- és Betegápolási Szolgálat munkájának továbbfejlesztése és az idős személyek életminőségének javítása. A több részből álló projektumot a munkaügyi minisztérium támogatja 690 ezer dinárral.

– Ennek a projektumnak a lényege, hogy fejlesszük a házi betegápolás szolgálatot. Elsősorban a szolgálat dolgozói számára szervezünk képzéseket, mert szükségét látjuk, hogy bővítsük ismereteiket a felhasználókkal való kommunikáció terén. A szolgálat összetétele folyamatosan változik, érkeznek az új emberek, akiket szükséges felkészíteni – mondta el lapunknak Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke. A képzések szombaton kezdődnek, és az első előadást Ivana Koprivica fogja tartani, a folytatásra pedig októberben és decemberben fog sor kerülni. A női fórum elnöke azt is elárulta, hogy a szolgálatnak dolgozó egészségügyi nővéreknek egy külön képzést fognak tartani, amelyen elsajátíthatják a masszírozás alapjait. Amint kiderült, erre is nagy igény van.

A projektum részeként különböző eszközöket fognak beszerezni a falugondnokok számára, és megpróbálják az időseket bevonni a mindennapokba, mondta el Zsidai.

– Célunk, hogy az időseket bevonjuk a közösségi életbe, mert ez a szolgálat valójában kapocs az idős és beteg emberek, valamint a közösség között. Fontosnak tartjuk a szórakoztató délutánok szervezését, épp ezért az év végéig két ilyent fogunk tartani. Hasonló célzattal szerveztünk egy kirándulást is a közelmúltban. Ellátogattunk topolyai és pannóniai tavakra, valamint megnéztük a Top Expót és a Duga – Szivárvány Egyesület kézimunka kiállítását. A kiránduláson 57-en vettek részt, ami azt bizonyítja, hogy az idős személyeknek szükségük van ilyen programokra – tudtuk meg az elnöktől.

Kishegyes Község Házi- és Betegápolási Szolgálatának jelenleg 120 felhasználója van a község területén. Számuk folyamatosan változik, de mindig e körül mozog. Egyesek mindhárom szolgálatatásukat igénybe veszik (falugondnok, nővér, masszőr), másoknak csak valamelyikre van szükségük. A szolgálat munkáját nagyban megkönnyíti az az autó, amit a község pályázott le számukra a munkaügyi minisztériumnál.