2024. március 28., csütörtök

„Vajdaság Szerbia ütőkártyája”

A tartománynak minél előbb szüksége van a finanszírozását szabályozó törvényre, hangzott el egyebek mellett tegnap Brüsszelben

Az Európai Parlamentben tegnap megtartott Vajdaság – az autonómia demokratikus megerősítésének kihívásai című konferencián Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: „Egyedül a parlamentáris demokrácia rendszerében folytatott párbeszéddel lehet áthidalni a normatív és a valós helyzet közötti különbségek miatt fellépő problémákat.”

A politikai feszültségeket csökkenteni kell, a fontos kérdéseket pedig ki kell emelni a napi pártpolitikai életből, fejtette ki Pásztor, és arra is emlékeztetett, hogy bár a szerb alkotmány értelmében még 2008-ban törvényes keretekbe kellett volna foglalni a tartomány finanszírozásának a kérdését, ez a mai napig nem történt meg. Az alkotmány ezenkívül a szerbiai költségvetés hét százalékát is garantálja a tartománynak, ezért az összegért azonban folyamatosan küzdeni kell, hangsúlyozta Pásztor.

Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a Vajdaságban élő nemzeti közösségek helyzetéről, valamint az oktatási rendszerről beszélt a konferencián. Mint kiemelte, a nagyszámú nemzeti közösségeknek köszönhetően Vajdaságban európai viszonylatban is egyedülálló oktatási rendszer épült fel.

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár a Vajdaság fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket, valamint a regionális és makrogazdasági fejlesztést taglaló dokumentumot mutatta be, valamint elmondta, hogy miként sikerült a tartománynak a határon átívelő együttműködésnek köszönhetően hozzáférnie az európai alapokhoz.

A konferencia második részében Jelko Kacin, Gál Kinga és Bernd Posselt európai parlamenti képviselők szólaltak fel. Kacin, aki egyben az EP szerbiai jelentéstevője is, elmondta: „A csatlakozási tárgyalások során Szerbiának megfelelő szintű autonómiát kell kiépítenie Vajdaságban, hiszen az nem veszélyezteti az ország integritását, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti az országot. A jelenlegi alkotmányos keret bizonytalan és érthetetlen, ez pedig Vajdaságot és Szerbiát is akadályozza kapacitásainak fokozásában.”

Ezen felül módosítani kell majd az ország alkotmányát és elfogadni a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt, tette hozzá Kacin, majd elmondta, hogy Szerbia kezében Vajdaság lesz az igazi ütőkártya a csatlakozási tárgyalások folyamán.

Gál a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényről ejtett szót, kihangsúlyozva, hogy a jogszabály egyedülálló Európában. Gál ezután szintén a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény sürgősségét hangsúlyozta, Posselt pedig arról szólt, hogy az EU működéséhez elengedhetetlen a tagállamok decentralizáltsága.