2024. április 19., péntek

Rossz körülmények, szép termés

Kíváncsiság és vásárlókedv kísérte a palicsi szüreti napokat

Habár szombaton egész nap esett az eső, mégis sokan nézték kíváncsian  végig a huszonnegyedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény megnyitóját, a Kristal Klub mazsorettlányainak műsorát, hallgatták a Combrio tamburazenekart, valamint megtekintették a szüreti napok művelődési programját, a gyümölcs- és zöldségkiállítást, illetve a kisállat-kiállítást is a Kisvendéglő parkolójában felállított sátor alatt.

A szüreti napokat Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere nyitotta meg. Ő hirdette ki az év borászát is. Az év borásza címet az idén Amstadt Tamás kapta, a Tandex vállalat igazgatója, aki a vállalat tulajdonában, a palicsi kerülőút mellett levő háromhektárnyi szőlőültetvényről visel gondot. Mint mondta, az ember csak akkor tudja jól végezni a munkáját, ha szereti, amit csinál. Borásznak lenni nemcsak munka, hanem hobbi is.
– A szőlészet nagyon sok munkával jár, nagyon sok időt igényel, napi szinten benne kell lenni, gyakorlatilag hétvége nem létezik, februártól a szüretig. Ez nemcsak munka, hanem hivatás is. Mi három fajta szőlőt termesztünk: szürkebarátot, burgundit és tramini szőlőt, amiből négyféle bort tudunk készíteni – tudtuk meg Amstadt Tamástól. Hozzátette: – A mögöttünk levő tél hideg volt, de nem annyira, hogy kárt okozott volna a szőlőkben. Az év első három hónapjában jelentős mennyiségű csapadék esett. Az elmúlt száz évben ez volt a második legcsapadékosabb három hónap, ami jól jött, hiszen egyrészt pótolta a tavalyi szárazság okozta vízhiányt, ugyanakkor megnehezítette a munkánkat, hiszen a munkálatokat az időjárási körülményekhez kellett igazítanunk. Majd következett egy változékony tavasz, a virágzás idején pedig nagyon hideg, esős idő volt, ami miatt elhúzódott a virágzás. A meleg nyár, a sok napsütéssel szerencsére nem okozott semmi gondot. Az őszi szürettel megvártuk az utolsó pillanatot, figyelve a szürkepenész megjelenését, hiszen minél magasabb cukorfokot szerettünk volna elérni. Így sikerült a szürkebarátnál elérni a 24 százalékos cukortartalmat, a burgundinál a 23,5-öt, a tramininál pedig a 23 százalékot, ami ezeknél a fajtáknál jó eredménynek számít – mutatott rá az év borásza.

A szüreti napok alkalmat adnak arra is, hogy megválasszák a szüret királynőjét, aki ezúttal Dragana Sudarević lett.
Vasárnap már napsütésben sétálhattak a Palicsra látogatók. A szép idő, valamint a szebbnél szebb gyümölcsök és zöldségfélék, a borok, a sajtok, valamint a kézimunka, de nem utolsósorban a birkapaprikás-főző verseny is tömegeket vonzott a parkba. Voltak, akik csak nézelődtek, de sokan nem tudtak ellenállni az ebédnek és a gyümölcsöknek, így a piaci áraknak megfelelően ki ládaszámra, mások csak kilónként, de vásároltak a finomságokból.

A szervező, a Park Palics vállalat a szakmai előadásokra is gondolt, így a Vigadó tanácstermében szakmai előadást szervezett a termelők és az érdeklődők részére, a növényvédelem és a homoki termelés veszélyeiről, valamint a pálinkafőzés rejtelmeiről.