2024. április 25., csütörtök

Az egyetlen választható út

A tartományi gazdasági titkárság célja, hogy 2014 végéig valamennyi vajdasági gazdasági résztvevő klaszteren belül űzze tevékenységét

Szerbiát Vajdaság régió képviseli a Közép-Európa klasztereinek fejlesztési irányelvei elnevezésű nemzetközi projektumban. Hazai részről a projektum hordozói a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságáért felelős titkárság, valamint az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara.

– Nem beszélhetünk Szerbiában a gazdaság fejlesztéséről, ha a vállalkozók tudatában, az üzlethez és a munkához való viszonyulásban nem történnek érdembeli változások. A változások és az új irányelvek közül az egyik legfontosabb a gazdasági résztvevők klaszterekbe való tömörülése, hogy termékeikkel a minőség és a mennyiség terén is megállhassák helyüket, nem csak a hazai, hanem az orosz, fehérorosz, valamint az uniós piacokon is – mondta Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős titkár a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet a Cluster PoliSEE, Közép-Európa klasztereinek fejlesztési irányelvei elnevezésű projektum bemutatása céljából hívtak össze.

– A szóban forgó projektum azért is fontos – tette hozzá –, mert egyedül nem fogalmazhatjuk meg az irányelveket, szabványok sem állíthatók fel önkényesen, csupán tágabb régió szokásaihoz, gyakorlatához igazodva. Továbbá, elegendő árut csakis szervezetten és ágazatokon belül szövetkezve tud Vajdaság gazdasága felkínálni. Még egy fontos mozzanata a klaszterekbe való tömörülésnek, hogy a szállítási költségek is megoszthatók, ha több résztvevő együtt lép fel a külföldi piacon. A klaszter tehát nem jó szándék kérdése, hanem más alternatíva nélküli útirány – hangoztatta Vasin.

A tartományi gazdasági titkárság immár néhány éve felismerte az ágazatokon belüli tömörülés fontosságát, és jelenleg azzal dicsekedhet, hogy Vajdaságban mintegy 20 jól működő klaszter létezik. További tervük – mondta Vasin –, hogy újabb érdekszervezetek kezdjék meg működésüket, és hogy 2014 végéig valamennyi vajdasági gazdasági résztvevő klaszteren belül űzze tevékenységét.

– Szerbiában valamennyiünk elsődleges feladata a gazdaság fellendítése, a klaszterek pedig épp ezt a célt szolgálják, a vállalkozások, az ipar versenyképességének növelését. A klaszter mikrokörnyezetet alakít az ágazatba tömörülő cégek, egyének számára, és szoros együttműködést szavatol az közigazgatás és a tudomány képviselőivel is – tette hozzá Slobodan Morača, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának tanára. – A szóban forgó projektum tehát azt a célt szolgálja – részletezte a professzor – hogy Vajdaság fejlesztési tervei az EU-s szabványokkal egybehangolva készülhessenek el. A tudomány a követelmények megfogalmazásában és a problémák érdemben való megoldásában szolgál segítségül.

A Közép-Európa klasztereinek fejlesztési irányelveit egybehangoló projektum immár hat-hét éve tart, Szerbia tavaly szeptemberben csatlakozott hozzá. A projektum megvalósításában 11 ország 27 régiója vesz részt, Szerbiát Vajdaság képviseli a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős titkárság, valamint az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara révén. A projektum értéke 5 millió euró.