2024. április 25., csütörtök

Falunap és templombúcsú Muzslyán

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg Muzslya falunapját és a templombúcsút, amelyet hagyományosan a Mária napjához közelebb eső hétvégén tartanak. A rossz előrejelzések ellenére szerencsére az időjárás is kegyes volt a több ezer környékről érkező és határon túlról hazalátogató ünneplőhöz.

Az ünneplés pénteken egy közös kiállítás megnyitásával kezdődött a Magyar Házban, amelyen bemutatkoztak a Nők Klubjának tagjai – a moholi és az écskai vendégeikkel –, valamint a helybeli amatőr képzőművészek (MAKK) a Krasnica Vadászegyesület és a

Road Flyers Motoros Klub tagjai. Megnyílt a Maltézer Egyesület kisállat-kiállítása is és női kézilabda-mérkőzést tartottak a Lehel sportközpontban. Ugyancsak egy kiállítás keretében mutatkozott be a nagybecskereki Petőfi MME Kézműves Műhelye is, amely fennállásának a 15. évfordulóját ünnepli. Este szentmisét mutattak be a Mária neve plébániatemplomban, utána pedig hangverseny volt, amelyen főleg helybéli fiatal művészek léptek fel: Aleksić Šajrer Anna, Süveg Teodóra, Páger Szendi, Dutina Vilma, Rontó Márta, Muhi Dániel, Labancz Zoltán, Kenderesi Zoltán, Kenderesi Csaba és Kenderesi Róbert.

Szombaton délelőtt szabadtéri etnokiállítást nyitottak meg a helyi közösség parkjában, a helyi tanács díszülésén pedig átadták a település díját, amelyet az idén Precz Ilona, Rontó Márta, Palatinus Aranka, Gyömbér Ilona, Tézsla Mihályt, Kovács Pál, Vastag József, Sárkány István, Kaslik József, Somorai Aranka, Kovács Miklós, Novak Trifković, Hallai Mihály és Kónya-Kovács Otília kapott meg. Az eseményen jelen volt több környező település polgármestere, köztük Ivan Bošnjak, Nagybecskerek és Zsótér Károly, Mindszent polgármestere is.

A rendezvény keretében alkalmi művelődési műsort tekinthettek meg a vendégek, amelyen a helybeliek mellett felléptek a pacséri, a nagybecskereki, az erzsébetlaki és a tordai műkedvelők. Megrendezték a második búcsúi csirkepaprikásfőző-versenyt, és az idén is elkészült a MAKK tagjainak óriásfestménye. Ünnepi szentmisét mutattak be a Mária neve plébániatemplomban, amelyet Kalapis Stojan atya celebrált, bánáti paptestvéreivel, szentbeszédet mondott Havasi József, a magyarországi szalézi rend egykori tartományfőnöke. Szentmisét tartottak a Szávió Szent Domonkos-templomban is.