2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

A magyarok érmeket akarnak

A szerbiai csapat öt versenyzőből áll

Szeptember 8-án nyilván nagyon sok sportember homlokáról ráncok tűntek el, amikor a NOB illetékes szerve Buenos Airesben úgy szavazott, hogy a birkózás marad az olimpia programjában. Ennek az árnyékában kellett Budapestnek készülnie az idei világbajnokságra, amely ma a szabadfogás páratlan súlycsoportjával kezdetét is veszi, és vasárnap a kötöttfogás páros súlycsoportjaival zárul. A magyar főváros rutinos már egy ilyen nagy verseny megrendezésében, s most is mérget lehet venni rá, hogy minden a legnagyobb rendben lesz a Papp László Sportarénában, ahol a felső tribünre szóló napijegy 1000 forintban kerül, lenn pedig 2500 forint a belépődíj. A 7 napra szóló belépődíj 5000 forint, 5 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés.

Struhács György, a magyar kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya a londoni olimpián két éremnek örülhetett, de most nyilván többre vágyik:

A válogatott névsorát böngészve nem sok meglepetés van, egyedül az, hogy 74 kg-ban Korpási Bálint indul. Mi van Bácsi Péterrel?

– Péternek ismét óriási pechje volt, hiszen a felkészülés alatt leszakadt a bicepsze. Ezért volt egy miniválogató a súlycsoportjára, amelyet Korpási Bálint nyert meg.

Gondolom, az érmes elvárások is a legjobbak kapcsán fogalmazódnak meg, tehát főleg Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Módos Péter és talán Kiss Balázs nevét kell emlegetni.

– Így van, legalább ezeket a versenyzőket szeretnénk a dobogón látni. A felkészülés egyébként rendes mederben zajlott, a fogyasztást pedig a múlt héten kezdték el egy speciális étrend alapján, s ezzel sem lesz gond.

Budapest a számotokra mindig egy különleges világversenyt jelent.

– A fővárosban minden készen áll a világbajnokságra, s nagyon reméljük, hogy sok néző előtt jól szerepelünk majd.

A magyar csapat, nők, 48 kg: Dénes Mercédesz. 51 kg: Kőrösi Kitti. 55 kg: Barka Emese. 59 kg: Sastin Marianna. 63 kg: Sleisz Gabriella. 67 kg: Godó Kitti. 72 kg: Németh Zsanett. Edző: Wöller Ákos. Szabadfogás, 55 kg: Kardos Róbert. 60 kg: Molnár József. 66 kg: Wöller Gergő. 74 kg: Hatos Gábor. 84 kg: Veréb István. 96 kg: Szmik Attila. 120 kg: Ligeti Dániel. Edző: Gulyás István. Kötöttfogás, 55 kg: Módos Péter. 60 kg: Kozák István. 66 kg: Lőrincz Tamás. 74 kg: Korpási Bálint. 84 kg: Lőrincz Viktor. 96 kg: Kiss Balázs. 120 kg: Deák-Bárdos Mihály. Edző: Struhács György.

Bojan Mijatov szerbiai szövetségi kapitány kiválasztottjaival Tatán edzőtáborozott, most pedig Nagybecskereken van együtt a válogatott. A kapitány négy versenyzőt jelölt ki, méghozzá a zentai Frísz Krisztiánt (60 kg) és Nemes Viktort (74 kg), a belgrádi Aleksandar Maksimovićot (66 kg) és a szabadkai Dejan Franjkovićot (96 kg), akik közül Frísznek és Maksimovićnak van már érme világversenyről, Nemes pedig az idén még ifi volt, tehát egyértelmű, hogy esetében a tapasztalatszerzés a fontos.

Tata pokoli lehetett, ismerve a magyar edzőtábort. Most milyen tréningeket tartasz?

– Nem csak Tata volt a nehéz, hiszen előtte két hetet Fehéroroszországban voltunk, utána egy hetet Szlovákiában, s erre következett az öt nap Tata. Elég is volt ez, hiszen az edzőtáborok előtt a mediterrán bajnokság és más versenyek voltak, úgyhogy amennyire lehetett, felkészültünk a világbajnokságra. A versenyzőink gyorsan alkalmazkodtak az új szabályokhoz, fekszik is nekik, s elégedett vagyok a látottakkal, mert az edzőmeccseken világsztárokat is vertek. Frísz és Maksimović kiváló formában van, a súlyukkal sincs gond, hiszen már csak 2-3 kilót kell fogyasztaniuk csütörtökig, amikor egy utolsó edzés után elindul a csapat. Éremről, érmekről felesleges beszélni, hiszen köztudott, hogy immár súlycsoportonként 8-10 esélyes is van, s ilyen esélyesek közé sorolják Krisztiánt is, aki tisztában van ezzel, s fűti a vágy, hogy dobogós legyen – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A kötöttfogásúakon kívül egy szerbiai induló lesz a szabadfogásban Zaurov Efendija (74 kg) személyében, női versenyzőnk nem lesz.