2024. március 29., péntek

Hétvégi kampányháború a DP és az SZHP között

Az SZHP előrehozott tartományi választásokat követel

A Szerb Haladó Párt szerint Vajdaságban előrehozott választásokra lenne szükség. Igor Mirović regionális fejlesztésügyi miniszter nyilatkozata szerint a tartományi kormánytól normális és civilizált reakció lenne, ha megrövidítené a tartományi hatalom mandátumát. Mint kiemelte, a Demokrata Pártnak meg kell mutatnia, hogy fontosnak tartja a polgárok akaratát, főleg miután nem szerzett egy képviselői helyet sem a legutóbbi tartományi parlamenti pótválasztáson. Mirović kiemelte, pozitívan állnak az október 13-ára kiírt verbászi helyi választások elé, ugyanakkor az év végére meghirdetett hódsági (Odžaci) választásokon is győzelemre számítanak.

Igor Mirović kitért arra is, hogy az elkövetkező időszakban az önkormányzatok számára kiírt versenypályázatok elbírálásánál nem a politikai hovatartozás fog dönteni, hanem mint mondta, az eszközök kiosztásánál a szakszerű eljárásban azt fogják szem előtt tartani, mely önkormányzatok szorulnak segítségre.

És amíg a SZHP tartományi választásokat követel, a DP előrehozott helyhatósági választok mellett kampányol Újvidéken, ugyanis Aleksandra Jerkov, a DP szóvivője szerint Újvidék jobb polgármestert érdemel Miloš Vučevićtől, aki az SZHP tagja. Jerkov szerint az újvidékiek nem is akarták, hogy Vučević legyen Újvidék polgármestere. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy képtelen megoldani a közbiztonságot a város területén, valamint a munkanélküliség és a befektetés problémáját, hiszen egy év alatt egyetlen munkahelyet sem sikerült létesíteni, így arra kérte a DP Vučevićet, mondjon le tisztségéről.

Amíg a hétvégén a Demokrata Párt aktivistái, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga aktivistái egymástól függetlenül a jelenleg SZHP által vezetett újvidéki hatalom ellen kampányolt, a Szerb Haladó Párt aktivistái 24 oldalas újságot osztogattak az újvidékiek között, amelyben a városi hatalom 365 napjának eredményeit ecsetelték.