2024. április 23., kedd

Egyszervolt ország

Dr. Željko Fajfrić: Bila jednom jedna zemlja

Minden történelmi időszak objektív megítéléséhez nyilván hosszabb időnek kell eltelnie. Nincs ez másként a nagy Jugoszláviával sem. Az egykori ország említése kiváló lehetőség arra, hogy vélemények csapjanak össze. Egyik és másik oldal jól ismert érvei nagyjából a következők: akkor legalább normálisan éltünk, a munkánkból házat építettünk meg nyaralni mentünk a horvát tengerpartra, a piros útlevél mindenhol kaput nyitott. És az ellenoldal: egy mocskos kommunista diktatúra volt, Tito egy tömeggyilkos volt, elfojtották a szabadságot, aztán itt van még Goli otok és a többi.

A vérontásban szétrombolt egykori országról objektívnek tekinthető művek eddig nem születtek. Nyilván, 1990 előtt az ilyen könyvek a partizánharcot, a szocialista eszmét, a testvériség-egységet, na és személyesen a Marsallt helyezték előtérbe, az azóta született művek pedig attól függően voltak elfogultak, hogy melyik újonnan létesült országban íródtak.

Dr. Željko Fajfrić mindettől eltekint. Mint előszavában meg is jegyzi, politikai megállapításokra nem is törekszik, egy olyan könyvet – vagy inkább nevezzük enciklopédiának – ad az olvasó kezébe, amely mentes mindennemű ideológiától, bárminek vagy bárkinek a piedesztálra emelésétől vagy épp kritizálásától. Azonban, mivel tolmácsolása szerint Jugoszlávia szétesése gyakorlatilag Tito halálát követően megkezdődött, könyvében 1945-től az egykori örökös elnök 1980-ban bekövetkezett haláláig terjedő időszakot öleli fel.

A Volt egyszer egy ország egy színes enciklopédia. A könyv első részében a vizsgált időszakon végigmegy évről évre, átmeséli, mi történt azokban az években itthon és a nagyvilágban, de véleményformálás szándéka nélkül. A fennmaradó, mintegy kétharmad része pedig maga a tömör nosztalgia. Egészen pontosan azok a dolgok találhatók meg, amelyekre az emberek szívesen emlékeznek. Miként a szerző megjegyzi, „ez egy történet egy időszakról, emberekről, az ő életeikről, felnőtté válásukról, egyetemi tanulmányaikról, munkába állásukról, hitelekről, nyaralásaikról… Mirkóról és Slavkóról, Winnetouról, a képregényekről, a zenékről”.

Egészen pontosan ezek a dolgok is találhatók meg ebben a könyvben. A zenék, amik ezekben az években, évtizedekben népszerűek voltak, az édességek, a műszaki cikkek, a régi újságokban megjelent reklámok, korabeli filmplakátok… Egy időszak lenyomatai, mentesítve mindennemű ideológiától, politikai vitáktól. Dr. Željko Fajfrić könyvéből mindaz köszön ránk vissza, amit az egyszerű emberek megéltek, ami kitöltötte mindennapjaikat, amire szívesen emlékeznek vissza. A könyv a Dalamber kiadónál jelent meg.