2024. március 29., péntek

Érzelmileg éretlenek

Dr. Sági Zoltán: Már az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályában is kívánatos lenne a szexuális nevelés

Kísérleti jelleggel az idei tanévtől kezdve Vajdaság tíz középiskolájában vezették be tantárgyként a szexuális nevelést. A tantárgynak preventív és felvilágosító jellege van, az alapvető cél úgy felkészíteni a fiatalokat a felnőtt életre, hogy minél kevesebb legyen a nem kívánt terhesség és a nemi betegség, hogy a fiatalok minél előbb ráébredjenek a rájuk leselkedő veszélyekre, tudatosuljon bennük a nemi hovatartozásukkal járó szerepkör és felelősség. Az illetékesek szerint erre azért van szükség, mert Szerbiában aránytalanul magas a terhességmegszakítások száma, ugyanakkor alacsony a kontraceptív szerek használata, és kedvezőtlen a nemi úton terjedő betegségek aránya.

Dr. Sági Zoltán neuropszichiáter, pszichoterapeuta, a szabadkai Közkórház pszichiátriai nappali kórházának vezetője szerint a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő és mihamarabb be kellene vezetni az összes iskolában, ugyanis a családban a gyerekek ritkán kapják meg a kellő felkészítést. Véleménye szerint az iskolákban sokkal előbb kellett volna elkezdeni a szexuális nevelést, mint például a hittan oktatását. Szavai szerint a probléma az, hogy a társadalom még mindig olyan kényszerképzetben él, miszerint a gyerekek aszexuálisak.

– Freud idejében kiderült, hogy egyáltalán nincs így. A gyerekek szexualitás iránti érdeklődése nagyon korán elkezdődik, már negyedik-ötödik osztályos korban. Ez a lüktetés a biológia, a fejlődés természetes velejárója, csak mi emberek találtuk ki, hogy ez nem így van. Ezért már az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályában is kívánatos lenne a szexuális nevelés – mondta dr. Sági.

Mint megjegyezte, a gyerekek számára nem természetellenes a szexualitásról beszélni, ha pedig megtanulják a nemi szerveket a nevükön nevezni, az sem lesz természetellenes, hogy a szüleiket időnként ruha nélkül lássák.

A SZÜLŐK SZÁMÁRA TABU

A szakember szerint a gyerekeknek a szexuális fejlődésből eredő kíváncsiságukat valahol ki kell elégíteniük, azonban a szülők nagyok sok esetben ebben nem jó partnerek, azért, mert maguk sincsenek ezzel a témával tisztában. Mint megjegyezte, hiába éltek, vagy élnek szexuális életet és vállaltak gyereket, nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a szexuális identitás a személyiségfejlődés során, vagy milyen terminológiát használjanak, amikor a szexualitás iránt érdeklődik a gyerek.

– Ez arra kényszeríti a negyedikes, ötödikes gyerekeket, hogy maguk nézzenek utána. Ehhez ma már igencsak bő forrás áll rendelkezésükre. Itt van például az internet, ám a rajtuk lévő szexuális tartalmú források nyilvánvalóan nem azt a célt szolgálják, amely az ezen az érettségi szinten lévő gyerekeknek mintát kellene, hogy állítson – mondta Sági.

Mindez az egészséges személyiségfejlődés folyamatának segítésére nem alkalmas, hanem kifejezetten káros, hiszen az interneten a szex nagyon gyakran agresszióval párosul. Az ilyen minta pedig deviáns viselkedést eredményezhet. Emiatt azonban nem szabad a gyerekeket eltiltani az internettől, hiszen a tiltott dolgok így még kívánatosabbak lesznek.

– Az internet tiltása miatt, ezek a gyerekek hátrányos helyzetbe kerülnek kortársaikkal szemben, ami viszont depresszióhoz és kisebbrendűségi érzéshez vezet. Tiltás helyett meg kell tanítani a gyerekeket a világháló helyes használatára – vélekedett a szakember.

A mostani szülők idejében nem volt internet sem, sokkal kevesebb forrásból tudtak olyan információhoz jutni, amely segíteni tudta volna őket a szexuális fejlődésben.

– A szexualitás a kellő információ hiányában teli volt elítélő és elkerülő magatartással, tévhitekkel, magatartással, szégyenérzetkeltéssel, tabutémára-tevéssel. Bizony, ma is erről van szó, a szex ma is tabu. Az idősebb generációk prűd magatartása miatt a szülők és a gyerekek ma sem tudnak beszélgetni – mondta a pszichiáter.

Általános, ám negatív jelenségként nevezte a szakember, hogy a szülők a 10–12 éves, a szexualitást már fontosnak megélő gyermekeiket sokkal kisebbként, 7–8 évesekként élik meg. Ha azonban a gyerek nem tud hova fordulni, mert lekezelik, semmibe veszik, vagy megalázzák, nem marad számára más, mint vakon nekimenni a nemi életnek.

– A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a gyerekükben van egy genetikai program, amely a saját útján halad. Ha ezen az úton támogatjuk őt, akkor szerencsés, ha nem, akkor sokat fog szenvedni – hangsúlyozta Sági.

KORÁN KEZDENEK NEMI ÉLETET

A biológiailag reprodukcióra alkalmas fázisba a gyerekek a középiskola kezdetén, 15–16 éves korban lépnek, s ezért ekkor igen nagy jelentősége van annak, hogy a gyereknek milyen a szexuális magatartása. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez előtt az időszak előtt a gyerekek nem tudnának szexuális életet élni. A tapasztalatok szerint nagyon sok gyerek még nyolcadik osztályos korában elveszíti a szüzességét.

– Ha addig nem alakult ki egészséges szexuális magatartás, akkor problémák jelentkeznek. Ezért nagyon jó lenne, ha az iskolák ezt előbb elkezdenék kialakítani, hiszen a szexuális élet lényegesen előbb kezdődik el, mint a tizenhatodik életév. Találkoztam már olyan tizennégy éves fiúkkal és lányokkal, akik nagyon aktív szexuális életet élnek – mondta Sági.

Szavai szerint, ha a középiskolás korban sem teszünk semmit a szexuális nevelés terén, akkor nagyon nagy problémába ütközhetünk, hiszen a serdülőkorban válik intenzívvé a személyiség formálódása. Ez az időszak manapság 14 éves kortól a 21 éves korig is eltart. Ebben az időszakban a középiskolákra hárul a szexuális nevelés, hiszen ebben a korban történik a szülők és a gyerekek közötti eltávolodás, elidegenedés folyamata.

NEM KÍVÁNT TERHESSÉG

A szakember szerint amennyiben a gyerekek felvilágosítás, szexuális nevelés nélkül kezdenek neki a nemi életnek, akkor számukra csak a gyönyörszerzés lesz fontos, míg a következményekkel nem számolnak.

– A nem kívánt terhesség megelőzhető. Ha ezt átadjuk, akkor tudnak ezzel élni. Erre óriási szükség van, hiszen tévesen azt gondoljuk, hogy az előző generációknál intellektuálisabban érettebb gyerekek személyiségileg, emocionálisan is érettebbek. Az intellektuális és az emocionális érettség egyre inkább eltávolodnak egymástól, méghozzá az érzelmi érettség kárára. Ezért és az információhiány miatt jelentkezik a fiataloknál az az életérzés, amely azt mondatja velük, hogy a nem kívánt terhesség nem történhet meg velük, csak másokkal – magyarázta Sági.

Mint mondta, ezért történnek meg a nem kívánt terhesség miatti tragédiák azon kiskorú lányoknál, akik nem kívánják megtartani a gyermeket. A magzatelhajtás olyan életre szóló traumát okoz, amely a legtöbb esetben negatívan befolyásolja személyisége fejlődését, nemi identitását, szexuális fejlődését.

Ugyanakkor az érzelmi éretlenség miatt a fiatalokban összemosódik a szerelem és a szex fogalma. Szavai szerint, a fiatalok ezért gondolják azt, hogy vonzódásukat azzal bizonyítják legjobban, ha lefekszenek az általuk szeretett személlyel. Azt kell tudatosítani bennük, hogy ez téves, hiszen a kapcsolatban az érzelem a legfontosabb, míg a szex a szerelem egyik kísérője.