2024. április 24., szerda

Búcsú Muzslyán

Háromnapos műsorral várják a muzslyai búcsúra érkező vendégeket és a hazalátogatókat. A nyolc és félezer lakosú, legnagyobb közép-bánáti magyar többségű bánáti faluban ugyanis Mária napjához legközelebb eső hétvégén tartják a falu ünnepét, a templombúcsút.

Ma nőikézilabda-mérkőzést tartanak a Lehel sportközpontban, kiállítást nyitnak meg a Muzslyaiak Klubjában és a tekepályán. Este szentmisét mutatnak be a Mária neve plébániatemplomban, utána hangverseny lesz.

Szombaton délelőtt szabadtéri etnokiállítást nyitnak meg a helyi közösség parkjában, majd délután megtartják a II. búcsúi csirkepaprikás-főző versenyt, melynek a színhelye a a helyi közösség udvara lesz. Barátságos labdarúgó-mérkőzést játszik a helybeli Lehel öregfiúcsapata a csentai Banattal. A Petőfi Sándor MME nyári színpadán délután ötkor kezdődik a helyi közösség ünnepének a hivatalos megnyitója és a művelődési műsor. Ez időben az amatőr képzőművészek (MAKK) nyilvános szabadtéri rajzolása szerepel a műsoron.

Vasárnap tízkor kezdődik az ünnepi szentmise a Mária neve templomban, 11-kor pedig a Szávió Szent Domonkos-templomban lesz szentmise. A sakkozók tornáját a Muzslyaiaik Klubjának udvarhelyiségében tartják, délután pedig bajnoki labdarúgó-mérkőzést tartanak a Lehel pályáján. Mindhárom nap kirakodósár és népünnepély lesz.