2024. április 25., csütörtök

Tartományi támogatással a monopóliumok ellen

A tartományi mezőgazdasági titkárság 14 szerződést kötött csütörtökön vissza nem térítendő támogatások folyósítására 14,5 millió dinár értékben öntözőberendezések vásárlása céljából, valamint 51 szerződést írtak alá a sikeresen pályázó gazdákkal a primáris mezőgazdasági termékek feldolgozására, amelyekkel többletértéket hozhatnak létre. Az utóbbiak értéke 28,5 millió dinár.

Goran Ješić a sikeresen pályázó termelők között (Fotó: Dávid Csilla)

Goran Ješić a sikeresen pályázó termelők között (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi kormány vissza nem térítendő támogatásai révén a kistermelőket kívánja segíteni, hogy Vajdaságban a mezőgazdasági termelés és a feldolgozóipar ne csupán a monopóliumot élvező nagybani játékosok kezében legyen. Az a célunk, hogy minél több kisebb kapacitású helyi üzemben kezdődjön meg a termelés, húsfeldolgozás, a tejtermékek előállítása és forgalmazása. Mindebben szilárd támpontot jelent majd a tartományi kormány – mondta Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár.

A tartományi kormány csak úgy szállhat szembe a monopóliumokkal, ha kistermelőit erősíti. Ezért tűzte ki céljául, hogy a következő három évben mintegy negyven kiskereskedelmi létesítmény megnyitását szorgalmazza, melyek a termelők tulajdonában lesznek, a tartomány pedig támogatja az új technológiák alkalmazását, az igényesebb genetikai állomány beszerzését. Ezzel alternatívát nyújt a kis tejtermelők számára is, hogy legyen kihez fordulniuk, kinél értékesíteniük termékeiket, ha a monopóliumot élvező nagyüzemek nem hajlandók azokat felvásárolni vagy tisztességes árat fizetni értük. Emellett az állam feladata, hogy újabb feldolgozókat vonzzon ide, így gyengítve egyesek egyeduralmát, és hogy nagyobb tiszteletet érdemeljenek a termelők, mert munkájuk nélkül a nagy tejüzemek, húsipari vállalatok, de az étolajgyárak sem jutnának alapanyagokhoz.

Immár a háromszázhoz közeledik azon termelők száma, akik az utóbbi hónapokban öntözőberendezések vásárlására kaptak vissza nem térítendő tartományi támogatást. Gazdáink komolyan veszik az öntözés szükségességét, és a pályázatokból kitűnik, hogy a drága, korszerű berendezésektől sem riadnak vissza. Mindez arra utal – mondja Goran Ješić –, hogy termelőink a biztos, minőségi termelést szorgalmazzák, és nem az égiek áldására bízzák munkájuk eredményét.

Jövőre a tartományi kormány a mezőgazdaságot mintegy hatmilliárd dinárral támogatja. Az összeg java részét a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat révén a régi vízszivattyúk lecserélésére és a vízellátás során nélkülözhetetlen csatornák tisztítására, valamint a kistermelőknek vissza nem térítendő támogatások folyósítására irányozták elő.