TÉVÉJEGYZET

Hadüzenet a szappanoperáknak?

Nagy Magdolna

2013. szeptember 13., 10:56

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Vannak tévécsatornák, melyeknél észre sem vesszük az idényváltást, télen-nyáron ontják a filmet, az ismeretterjesztő műsort, a híranyagot, attól függően, mire szakosodtak. Az ősz előszelével mindenesetre több tévécsatornán – különösen a közmédiában – visszatérnek az ismerős arcok, vagy ellenkezőleg, épp ismeretlenekkel kísérleteznek, új sorozatok kezdik meg képernyős pályafutásukat, sőt új vetélkedőket vetnek be, mint arra az m1 szolgált példával szeptember legelejétől.

A magyar köztelevízió háza tájáról olyan hírek érkeznek, miszerint kicsi a piac, nem nagyon éri meg heti sorozatokat gyártani, mert a költségekhez képest nem hoznak elegendő nézettséget, ráadásul eladhatatlanok a nemzetközi piacon. A napi szappanoperák mellett – mint a Barátok közt, a Jóban Rosszban vagy az Éjjel-nappal Budapest – valóban semmi sem sikerült: hetente jelentkezett a Szurdi Miklós-féle Casino az RTL-en (három rész után eltüntette a csatorna), és a TV2 is bukott egy jókorát az Egy rém rendes család magyar verziójával. Egy ideje két csatorna készít heti rendszerességgel sorozatot: az M1 és az HBO. A Magyar Televízió Hacktionja nem aratott osztatlan sikert, noha megrendelték az újabb évadot, az HBO Társas játéka és a Terápiája valamennyivel nagyobb nézettséget jegyzett, a jelekből ítélve folytatására is számítani lehet.

A szerbiai tévépiacon ugyanakkor rekordokat döngetnek a hazai sorozatok. Persze, vannak kevésbé sikeresek is, de szinte valamennyi a legjobb időpontban (20 órakor) kerül sugárzásra, és tisztességes nézőszámot tud magáénak mondani. Az idén ősszel a sorozatgyártás gőzerőre vált, sőt hadat üzen a török, az indiai és a dél-amerikai szappanoperáknak. A bejelentések szerint az egyik legnagyobb dobás az SZRTV-n Radoš Bajić Ravna gorája lesz, mely a csetnik-partizán ellentétekre építve a közelmúlt több évtizede tisztázatlan kérdéseit igyekszik elmesélni. Nem kisebb nézettségre számíthat a Sinđelići a Prva TV-n, mely a spanyol A Serrano család mintájára (Szerbiában igen, Magyarországon még nem vetítették) készül Milena Dravić, Voja Brajović, Boris Komnenić, Vanesa Radman és más neves színészek közreműködésével. A szerb változatot természetesen a hazai közönség igényeihez, szokásaihoz, humorérzékéhez igazították. Mint hírlik, a családi komédiában újra fellángol a rég elfelejtett gyerekkori szerelem, ami miatt Lila gyermekeivel Belgrádba költözik, és férjhez megy Sretenhez, a három gyermekes özvegyhez. A sorozat alapját a különféle világnézetű és különböző értékrendhez szokott családtagok mindennapjai adják. Az SZRTV-n november 17-étől sugárzásra kerülő Ravna gora merő ellentéte lesz a Sinđelićéknek. Mint címe is sejteti, nem helyzetkomikumra épülő könnyed limonádét kínál majd, hanem sötét történelmi eseményeket kísérel meg az eddigiekhez viszonyítva más szemszögből megvilágítani. A Ravna gora-i Taralić család tragédiájának lesznek szemtanúi a nézők, s általa egy nép tragédiájának szemtanúi is, melyet a csetnik és partizán ideológia véresen megosztott. Titót Dragan Bjelogrlić alakítja, Dražát Nebojša Glogovac. Meglátjuk, mekkora sikerrel.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége