2024. április 25., csütörtök

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit

Aszad elnök interjúja az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak – A CIA megkezdte a fegyverek szállítását a felkelőknek

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, de a döntést nem az amerikai katonai fenyegetés, hanem Oroszország javaslata befolyásolta – erősítette meg Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

„Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést” – idézték a szíriai elnököt az orosz televízió honlapján.

Aszad azt is közölte, arra készülnek, hogy eljuttatják az ENSZ-nek az erről szóló nemzetközi szerződéshez szükséges dokumentumokat.

A Rosszija 24 hírtévé nem közölt további részleteket az interjúból. Tájékoztatása szerint azt a későbbiekben sugározzák.

Moszkvában hétfőn jelentette be Szergej Lavrov külügyminiszter, hogy a Kreml kezdeményezi, Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját. Annak érdekében, hogy elkerülje a Washingtonban kilátásba helyezett katonai csapást, amelyet Párizs is támogat. Az orosz diplomácia vezetője aznap fogadta szíriai kollégáját, Valíd Moallemet, aki kedden, még Moszkvában tartózkodása idején sietve bejelentette, hogy a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta az orosz javaslatot.

Lavrov azzal utazott Genfbe, ahol John Kerry amerikai külügyminiszterrel és Lahdar Brahimival, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával is tárgyal, hogy Szíriában még mindig van esély a békére, amit nem szabad elszalasztani.

A Kreml nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, valamint azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Az erről szóló ütemtervet kedden átadták az Egyesült Államoknak – mint azt a Kommerszant című napilap orosz külügyi forrásból megtudta.

A Moszkvában kidolgozott terv szerint Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányzatnak elsőként a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) kellene csatlakoznia. A második szakaszban Damaszkusz arról nyilatkozna, hol tárolja és gyártja a vegyi fegyvereket. Ezután be kellene engednie az OPCW ellenőreit az adott helyszínekre, a negyedik szakaszban pedig az ellenőrökkel együtt eldöntenék, hol és kik semmisítik meg a szóban forgó tömegpusztító fegyvereket.

Az orosz lap szerint ezzel a négy szakaszra lebontott tervvel kedden egyetértett Valíd Moallem, a Moszkvában tartózkodó szíriai külügyminiszter.

Egy Szíriára mért amerikai csapás azzal fenyegetne, hogy a konfliktus átterjed az ország határain, és terrorcselekmények újabb hullámát váltja ki – figyelmeztet Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a The New York Timesnak írt, szerdán (helyi idő szerint) megjelent állásfoglalásában azt javasolja, hogy a konfliktust inkább az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonásával oldják meg.

Putyinnak a lap online kiadásában megjelent érvelése szerint az amerikai támadás aláásná az „iráni nukleáris probléma” és az izraeli–palesztin konfliktus megoldását célzó sokoldalú erőfeszítéseket, tovább destabilizálná a Közép-Keletet és Észak-Afrikát, s „kibillenthetné egyensúlyából az egész nemzetközi jogrendet”.

Vlagyimir Putyin a cikkben hangoztatja, hogy a konfliktus civilizált diplomáciai megoldásához konszenzusra kell törekedni és az ENSZ Biztonsági Tanácsára kell támaszkodni. Úgy vélekedett, hogy élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai kormány hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit.

Lapértesülés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megkezdte a fegyverek szállítását a szíriai felkelőknek. A The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásában amerikai illetékesekre és szíriai forrásokra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a CIA két hete kezdte meg a könnyű lőfegyverek és lőszerek szállítását, amikor a külügyminisztérium megkezdte a gépkocsik, korszerű kommunikációs berendezések és elsősegély-csomagok továbbítását a felkelőknek. A lap rámutat arra, hogy az Obama-kormányzat hónapokon át halogatta a döntést, és a fegyverszállítások megkezdése nagyobb szerepvállalást jelent az Egyesült Államok részéről a szíriai polgárháborúban.

A hadianyagokkal az Egyesült Államok a Szelím Idrísz tábornok irányítása alatt harcoló felkelőket akarja megerősíteni. Idrísz a nyugati országok által támogatott mérsékelt ellenzéki esernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) Legfelsőbb Katonai Tanácsának vezetője.