2024. április 20., szombat

Kihallgatták a Galenika volt igazgatóját

Újabb négy személyt tartóztattak le a gyógyszergyárral történt visszaélések ügyében

A szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség csütörtökön kihallgatta Nenad Ognjenovićot, a Galenika gyógyszergyár volt igazgatóját. A gyanú szerint a volt igazgató négy munkatársa segítségével 3,3 milliárd dináros kárt okozott a vállalatnak. Az üggyel kapcsolatban kedden letartóztatták Mladen Gazakilovićot, a BG Farm vállalat tulajdonosát, Dragan Šebreket, a Galenika igazgatóhelyettesét, Milica Mirkovićot, a BG Farm, igazgatóhelyettesét és Miroslav Jovićot, a Higija Gyógyszertár vezetőjét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy miközben a Galenikát 3,3 milliárd dinárral károsították meg, a BG Farm vállaltnak 2,3 milliárd dináros jogellenes hasznot hoztak. A gyanú szerint a Galenika által leszállított gyógyszereket a BG Farm eladta, azonban a gyógyszergyár a gyógyszerek ellenértékeit nem kapta meg.

A Galenika gyógyszergyárban elkövetett visszaélések miatt májusban nyolc személyt tartóztattak le, köztük a gyár volt igazgatóját is. A gyanú szerint az őrizetbe vett személyek összesen 12 millió euróval károsították meg a gyárat. A Belügyminisztérium munkacsoportja januárban kezdett vizsgálódni a Galenika ügyében, annak felderítésére, hogyan került válságba és hogyan halmozott fel hatalmas adósságokat az egykori gyógyszeripari gyáróriás.

A Galenika privatizációja egyike azon 24 magánosítási eljárásnak, amelyeket az Európai Bizottság vitatottnak minősített.