2024. április 19., péntek

A gyermekosztálynak gyűjtenek

A Rotary Klub önkéntesei egy nagyszabású projektum keretében segítenek a legkisebbek gyógyításában

A szabadkai Rotary Klub és a városi közkórház közötti együttműködés nem új keletű, ezúttal a kórház gyermekosztályának szeretnének segíteni, mégpedig a meglevő diagnosztikai felszerelést lecserélni, illetve további eszközöket vásárolni hozzá.

A Nemzetközi Rotary Alapítvány több pályázatot is jóváhagyott, melyek közül az egyik a szabadkai Rotary Klub és a kórház gyermekosztályának közös projektuma, melynek értéke mintegy 60 ezer euró.
Dejan Zvekić, a szabadkai Rotary tagja elmondta, a szerbiai klubok nagyon kevés pénzt használtak fel eddig mindabból, ami az alapítvány rendelkezésére áll, ezúttal egy mintegy 60 ezer eurós projektumról van szó, amelynek nagy részét az alapítvány biztosítja, a többit pedig a hazai klubok és a szabadkai rotarisok jótékonysági akció keretében gyűjtik össze. Várhatóan a jövő év végéig eleget tudnak tenni kötelezettségüknek, és összegyűlik a pénz az új felszerelésre.

– A gyermekosztállyal immár három éve működünk együtt, és több sikeres akción vagyunk túl. Például beszereztünk egy inkubátort, két fürdőszobát pedig felújítottunk az osztályon. Mivel a gyermekosztály szinte semmilyen diagnosztikai felszereléssel nem rendelkezik, úgy döntöttünk, megpróbálunk ennek beszerzésében segíteni, többek között ultrahangkészüléket, spirométert, illetve életfunkciókat mutató monitorokat veszünk. Az alapítvány sohasem hagyja jóvá a teljes összeget, azért, hogy a közösség és a helyi klub is bekapcsolódjon a jótékonykodásba. A még hiányzó összeget a következő hónapokban próbáljuk összeszedni, más klubokkal való együttműködés által, illetve az idei Szüreti Napok keretében összegyűjtött pénzt is erre a célra fordítjuk – mondta el Zvekić.

Katja Puleva, a gyermekosztály főorvosa úgy nyilatkozott, szomorú arról beszélni, hogy az osztályukon a felszereltségi szint nagyon rossz, annak ellenére, hogy magas szakképzettségű orvosokkal rendelkeznek, de szeretnék, ha a Gyermekpoliklinika után a jövőben további újításokra kerülne sor, így a felszerelés is megújulna, modernizálódna.

A Szüreti Napok rendezvény keretében újfent megrendezik a Humanizmus gyümölcse elnevezésű akciót, melyre szeptember 14-én kerül sor Palicson 10 és 18 óra között. Ezúttal is a rotarisok készítik el az ételeket, és italokat árusítanak, ahogy már megszoktuk étel- és italjegyekért, az ebből befolyt összeget pedig jótékonysági célokra fordítják, ezúttal  azonban a gyermekosztály dolgozói is aktívan bekapcsolódnak az akcióba.