2024. április 26., péntek

Szén-monoxid-mérgezés a buszban

Hét magyarkanizsai diák került a zentai kórházba – Az önkormányzat szerződést bontana, a cégvezető megmagyarázza, mi történt

Tegnapelőtt az Enka – Putnički Zenta és Magyarkanizsa között közlekedő autóbuszban több középiskolás diák rosszul lett, és szén-monoxid-mérgezés gyanújával a zentai kórház gyermekosztályára kerültek. A kórházban elmondták, hogy heten jelentkeztek mérgezési tünetekkel, s négyüket megfigyelésre benntartottak, tegnap azonban ők is hazamentek. Dr. Surján Amra gyermekgyógyász elmondása szerint a gyermekeken enyhe hányinger, fejfájás és szédülés jelei mutatkoztak, de általános állapotuk kielégítőnek bizonyult.

A gyermekeket meglátogatta Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere is, aki szerint az eset mindannyiunk számára komoly jelzés, hogy a helyzet valóban tarthatatlan, mivel a gyermekek utaztatását végző személyszállító cég szolgáltatása esetében nem első eset, hogy gond adódott az utaztatás minőségével, s annak ellenére, hogy számtalan esélyt kapott a vállalat, hogy javítson szolgáltatásán, ezt a mai napig nem tette meg.
– Számunkra az a fontos, hogy a gyermekeink biztonságos körülmények között utazhassanak, s hogy a vállalat nyújtotta szolgáltatás minőségi legyen – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte, hogy az önkormányzat minden bizonnyal olyan döntést hoz majd, hogy a diákoknak nyújtott támogatást ne a vállalatnak utalják át, hanem közvetlenül az érintett szülőknek, illetve nagykorú diákoknak fizessék ki, ők pedig majd eldöntik, hogy miképpen oldják meg az utazást. A polgármester szerint akár már október elsejétől felbonthatják a vállalattal kötött szerződést. Nyilas Mihály a rendőrséget is felszólította, hogy megbízható külső cégek által végezzék el a vállalat autóbuszainak rendkívüli műszaki vizsgálatát, mert egyáltalán nem biztos, hogy csupán ez az autóbusz kifogásolható műszakilag.

Munkatársunk kérdésére a polgármester elmondta, hogy ez a vállalat eddig több száz diák utaztatását oldotta meg, s nem először történt meg, hogy alulteljesített.
Többször is figyelmeztették a céget, és ellenőrzések meg szabálysértési eljárások is indultak ellene. Mindezek ellenére úgy látszik, képtelen megemberelni magát, s ezért most valóban betelt a pohár.
Egyébként 2011 márciusában a nagykikindai rendőrség hivatalos közleménye szerint a vállalat egyik autóbuszsofőrét azért tartóztatták le, mert ittasan vezetett. Ezt a buszvezető a lapunkban 2011. március 19-én megjelent hír szerint cáfolta. Azt állította, hogy laboratóriumi vizsgálattal bizonyította, hogy nem volt ittas. Tizenkét óra múlva szabadon engedték, és  jogosítványát is megtarthatta.

Radulov Zsolt, az Enka – Putnički vállalat igazgatója és tulajdonosa sajnálatát fejezte ki a történtek miatt:
– Meghibásodás okozta a balesetet, ugyanis az autóbusz hátsó fékrendszere beszorult, és melegedni kezdett. A busz Magyarkanizsa központjából indult, a Fim gyár környékén egy diáklány jelezte a buszvezetőnek, hogy kellemetlen szag terjed a busz hátsó részében. A vezető a legközelebbi megállónál, Zimonićnál állt meg, ahol azonnal leszállították az utasokat, akiket később másik autóbusszal szállítottak tovább.
A buszvállalat igazgatója elmondta, hogy az eset után az autóbuszt független szakértők is ellenőrizték, és ők is megállapították, hogy a fékrendszer meghibásodása okozhatta a problémát.
Az elmúlt időszakban több panasz érte a vállalatot: panaszkodtak arra, hogy pontatlanok a járatok, és többször fordult már elő meghibásodás, ami miatt késve szállították az utasokat. Mások arról számoltak be, hogy sokszor nem állt meg a kijelölt helyen várakozó diákoknak az autóbusz, illetve nem a megállóban, hanem száz méterekkel távolabb, az egyik utas háza előtt állt meg, a többinek ezáltal kellemetlenséget okozva.
Radulov Zsolt a vádakra azt válaszolta, hogy a kötelező féléves műszaki ellenőrzés helyett cégük havonta ellenőrizteti a járműveket. Elmondása szerint a szóban forgó autóbuszt szeptember 4-én elenőrizték, és nem találtak hibát. Az utasoknak azt ajánlotta, hogy bármikor fordulhatnak hozzá ilyen ügyben, azonnal szembesíteni fogja a buszvezetővel.

– Úgy vélem, meghibásodások előfordulnak. Aki dolgozik, az hibázik is. Az új autóbuszok is ugyanúgy meghibásodhatnak, mint a régiek, nemcsak nálunk, hanem másutt is. Sőt, mi más cégekhez képest jobban rendben tartjuk a járműveinket – jelentette ki Radulov.

A polgármester felvetésére, miszerint az önkormányzat fontolgatja, hogy szerződést bont a céggel, azt nyilatkozta, hogy ezt a legkevésbé sem szeretné, bár egyelőre nem tudja, hogy ebből a vállalatnak mekkora vesztesége származna.