2024. április 25., csütörtök

Verdi jegyében

A kaméliás hölggyel, majd az operavilág egyik legkiválóbb szerzője, Giuseppe Verdi ünneplésével kezdődik az évad az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

Nem várta százszor átgondolt és alaposan kidolgozott évadterv az újságírókat az újvidéki Szerb Nemzeti Színház tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján, mint azt a korábbi években megszoktuk. Aleksandar Milosavljević, az intézmény igazgatója szerint ennek oka a pénztelenségben van. Az intézmény drámai, opera-, és balett-társulata azt még csak tudja, hogy a 2013-as évben mi vár rá, ám az évad 2014-re eső része anyagilag még annyira biztosítatlan, hogy arról inkább keveset szóltak. Az igazgató szerint a tartományi, az újvidéki városi illetékesek, és az új művelődési és tájékoztatási minisztériumvezető, Ivan Tasovac megértéssel fogadták a gondjaira orvoslást kereső újvidéki intézményt, lehetőségeikhez mérten remélhetőleg maximálisan támogatni fogják a három társulatot egyesítő kultúrintézmény igyekezetét. A 153. évadát taposó SZNSZ épülete a nem régi kerek jubileumra szinte teljes egészében megújult, csupán a főbejárat feletti Színházklub rekonstruálása maradt hátra. Ezekre a munkálatokra a tartományi szervek fogják biztosítani a pénzt. Várhatólag hamarosan megújul a Színház tér is – legalábbis erről szólnak a városi utcai felújítási tervek –, így a színházlátogatóknak nem kell bukdácsolniuk azért, hogy a színházba érjenek.

A drámai társulat vezetője, Boris Isaković két premierről ejtett szót, ezek októberben várják a közönséget. Az egyik a Brionin már bemutatott Shakespeare a Kremlben című előadás lesz, az újvidéki szerb társulat és a brioni Ulysses Színház koprodukciója. Az Ivo Štivičić műve alapján készült, Lenka Udovički rendezte előadást az újvidékiek október 10-én, 11-én és 12-én nézhetik meg az SZNSZ-ben, a jegyeket árusítják. A másik bemutató „csak” újvidéki, és ugyancsak Shakespeare-hez kötődik. A világirodalom egyik legjelesebb drámaírója Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát viszik színre. Ezt követően a tavalyi évad rendkívüli produktumával, a hétórás Sirállyal kelnek útra a társulat tagjai, Szkopjéban, Ljubljanában, október 25-én és 26-án a belgrádi Bitefen, majd Szarajevóban lépnek fel az előadással.

Az operatársulat az idén az előadás-felújításokon kívül egy bemutató tervez, Verdi Macbethját állítják színpadra, jelentette be Aleksandar Kojić, a táruslat igazgatója. A négyfelvonásos operán kívül az évadnyitó eseményei közé tartozik a szombaton 20 órakor kezdődő gálakoncert, melyet Verdi tiszteletére címmel rendeznek a nagy zeneköltő születésének 200. évfordulója alkalmából. Közreműködnek a ház szólistái, kórusa és zenekara. Ezek után nem lehet meglepő, hogy az idei évad nyitóelőadása is Verdi nevéhez fűződik, tegnap este ugyanis a balett-társulat A kaméliás hölgy című Verdi-operával nyitotta meg az intézmény 153. évadát. Vladimir Logunov, a balett-társulat igazgatója bejelentette, hogy áprilisra várható a társulat idei egyetlen bemutatója, a Rómeó és Júlia.