2024. április 19., péntek

Elismerés a véradóknak

A Vöröskereszt topolyai szervezte négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szervezett formában adják át a legaktívabb véradóknak járó elismeréseket. Ekkor megegyeztek a község önkormányzatával és helyi közösségeivel, hogy a falunapokon, illetve a városnapon adják át az adott településen élőknek az elismeréseket – mondta el lapunknak Lestár Tibor, a  Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára.

Vasárnap a topolyai napok rendezvénysorozat keretén belül 87 topolyai véradó vehette át elismerését a Vöröskereszt épületében. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, Kospenda Josip, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke, Lestár Tibor és dr. Marković Dorottya, a szabadkai közkórház transzfúziós állomásának munkatársa.
Ez alkalommal azok a véradók vehették át az elismeréseket, akik tavaly és idén szeptember között értek el kerek véradási számot. Négyen adtak vért 50-szer, 11-en 35-ször, 13-an 20-szor, 25-en 10-szer és 33-an 5-ször, mondta el Lestár. Az alkalmi ünnepségre a topolyai napok rendezvénysorozat kertén belül került sor, s az elismerések átadását követően a szervezők szerény keretek között megvendégelték a véradókat.
Topolyán jelenleg kb. 400 aktív véradó van, számuk, kisebb variálásokkal, már évek óta ennyi – számolt be a titkár. Nehézséget jelent, hogy a magánvállalatok nem szívesen engedik el alkalmazottjaikat véradásra, de ennek ellenére Topolya ott van Vajdaság 15 legaktívabb véradó községe között, mondta.