2024. április 18., csütörtök

Damaszkusz elfogadta az orosz javaslatot

Nemzetközi felügyelet alá helyezi vegyifegyver-arzenálját – Kerry: Washington nem vár sokáig

A szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében – közölte kedden a szíriai külügyminiszter. Valíd Moallem elmondta, a szíriai kormány beleegyezett az orosz indítványba, hogy ezzel megelőzzék az amerikai agressziót.

„Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk” – idézte az Interfax orosz hírügynökség Moallemnek az állami duma elnökéhez, Szergej Nariskinhez intézett szavait.

A szíriai külügyminisztert hétfőn fogadta orosz kollégája, Szergej Lavrov, aki aznap jelentette be, hogy a Kreml kezdeményezi: Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást. Valíd Moallem hétfő este még csak azt közölte: Szíria üdvözli a kezdeményezést.

Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Szergej Lavrov arról tájékoztatott, hogy hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben és az OPCW-nél is az elképzelésüket, amelyen jelenleg is dolgoznak. Eközben folyamatosan egyeztetnek szíriai partnereikkel, és ő személy szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Valíd Moallem azt is kifejtette az orosz duma elnökének, hogy országa már 2 és fél éve agressziónak van kitéve. Élesen bírálta Törökországot, amely mint mondta, ellenséges pozíciókra helyezkedett Damaszkusszal szemben. A Szíriával 350 kilométer hosszú határon szomszédos ország területén fegyverzik fel és pénzelik a damaszkuszi hatalom ellen harcolókat és ott képezik ki a terroristákat is – mondta a szíriai külügyminiszter.

Moallem szerint 83 ország fegyveresei vesznek részt a Szíria elleni agresszióban, közöttük kaukázusi, csecsen harcosok is.

Az amerikai kormány megbeszéléseket kezd az ENSZ Biztonsági Tanácsával arról az orosz javaslatról, hogy helyezzék nemzetközi ellenőrzés alá a szíriai vegyi fegyvereket – közölte tegnap a Fehér Ház.

Barack Obama amerikai elnök a nap folyamán telefonos eszmecserét folytatott Francois Hollande francia államfővel és David Cameron brit miniszterelnökkel az orosz javaslatról.

„Megállapodtak, hogy – Oroszországgal és Kínával konzultálva – szorosan együttműködnek abban, hogy megállapítsák azon orosz javaslat komolyságát és életképességét, miszerint az összes szíriai vegyi fegyvert és az azokkal kapcsolatos anyagokat helyezzék teljes egészében nemzetközi ellenőrzés alá, s így biztosítsák azok ellenőrizhető és érvényesíthető megsemmisítését” – hangzott a fehér házi közlemény.

„Ezek az erőfeszítések kedden kezdődnek meg az ENSZ-ben, és magukban foglalják majd egy lehetséges ENSZ BT-határozat elemeinek megvitatását is” – állt a dokumentumban.

Az Egyesült Államok várja, hogy Oroszország „valós” és „ellenőrizhető” tervet terjesszen elő a szíriai vegyi fegyverek eltávolításáról, de nem fog sokáig várni és nem fogadja el a halogatás taktikáját – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter a képviselőház katonai bizottságának meghallgatásán. „Obama elnök komolyan meg fogja azt vizsgálni. De annak gyorsnak, valósnak és ellenőrizhetőnek kell lennie. Az nem lehet pusztán halogató taktika” – hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője.

A képviselőházi meghallgatáson részt vett Chuck Hagel védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.

Az elnök, aki hétfőn hat nagy tévéállomásnak külön-külön adott interjúban indokolta meg a Szíria elleni katonai fellépést, a CNN-nek nyilatkozva „potenciálisan pozitív fejleménynek” nevezte a javaslatot.

Obama hangoztatta, hogy egy áttörés a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén még nem oldaná meg a Szíriában zajló „szörnyű konfliktust, de azt kedvezően értékelné, „ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt”.

Az amerikai szenátus – szintén az orosz javaslatra hivatkozva – elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról mára kitűzött próbaszavazást.

Az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezését célzó javaslatok megvalósításában – hangsúlyozta tegnapi brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ashton üdvözölte a javaslatot, és hozzátette: most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a megvalósítás mikéntjét, beleértve a szóban forgó fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a részletkérdéseit is. Fontosnak nevezte, hogy ezek a fegyverek ne kerülhessenek más államok, illetve nem állami tényezők birtokába.

A főképviselő reményének adott hangot, hogy a fejlemények lehetővé teszik a szíriai konfliktus politikai jellegű megoldását.

A szíriai vegyifegyver-arzenál nemzetközi felügyelet alá helyezéséről szóló orosz kezdeményezés nem vezet majd a vérontás beszüntetéséhez – jelentette ki Dzsiddában a bahreini külügyminiszter az Öböl menti Együttműködés Tanácsának (GCC) álláspontját tolmácsolva. Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa sejk a szaúdi városban tartott sajtóértekezletén ismertette a Bahreint, Kuvaitot, Ománt, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart és Szaúd-Arábiát tömörítő szervezet álláspontját. A tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően kifejtette, hogy Moszkva javaslata csupán a vegyi fegyverekre vonatkozik, de ez önmagában nem fog véget vetni a szíriai népet sújtó vérontásnak.

A szunnita muzulmánok által vezetett GCT a szíriai kormányzat ellen harcoló felkelők legfőbb támogatója.