2024. március 28., csütörtök

Nincs aflatoxin a kukoricában

A korai fajta kukorica betakarítása rámutatott arra, hogy a szárazság jóval kisebb kárt okozott, mint amilyenre számítottak, a termésnek mintegy 15 százaléka „veszett oda”. Eddig még nem találtak aflatoxinnal fertőzött kukoricát – jelentette ki Vukosav Saković, a Žita Srbije szövetkezet igazgatója.

Az idei évre becsült 6 millió tonna kukoricatermés átlagosnak tekinthető – mondta Saković. A letört kukoricának 20-22 százalékos a nedvességtartalma, ez szintén átlagos érték.

Danilo Golubović mezőgazdasági államtitkár korábban kijelentette, hogy az elmúlt négy hónapban az agrártárca a legszigorúbb intézkedéseket hozta meg az aflatoxin kiküszöbölése érdekében. A felügyelők ellenőrzik a kukorica betakarításának, szállításának és tárolásának folyamatát.

– Ha az idén is jelentkezne valós vagy vélt aflatoxin-fertőzés, az komoly károkat okozna Szerbiának, a világ tizedik legnagyobb kukoricakiszállítójának. Ezt nem fogjuk megengedni, még a törés előtt ellenőrzés alá vonjuk a kukorica állapotát – közölte Saković.