2024. március 29., péntek

Ünnep a Kray-kastélyban

Tárlatmegnyitó, tudományos tanácskozás a Topolyai napok nyitórendezvényei sorában

A hétvégén benépesült a topolyai Kray-kastély, szélesre tárta kapuit látogatói előtt, ugyanis az épületben működő Art Gallery és a Topolyai Múzeum házigazdaként, szervezőként ezúttal a Topolyai napok keretében kínált fel gazdag kulturális és tudományos tartalmakat látogatóinak.

A Topolyai Művésztelep, a zentai után, 1953-ban, másodiknak alakult meg az egykori Jugoszlávia területén. A hatvanéves, 1967-től nemzetközi jelleget magán viselő Topolyai Művésztelep tiszteletére, a jubileum apropóján nyílt, szeptember végéig látogatható a topolyai Art Galleryben alkalmi tárlat a Művésztelep fennállása első két évtizedének anyagából. A kastélyban kiállított nyolcvan alkotás Vajdaságból, Belgrádból, Magyarországról, Boszniából és Horvátországból érkező, a telepen alkotó művészek olajfestményei, rajzai, grafikái, fényképei és szobrai a Kray-kastélyben szeptember 7-én zajló tudományos tanácskozás, a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok VII. konferenciája előadói és közönsége előtt immár ismertek. Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere mindkét, a Topolyai napok rendezvénysorozat keretében megvalósuló eseményt megtisztelte jelenlétével és köszöntötte az egybegyűlteket. A hatvanéves művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóján jelentette be az örömteli friss hírt: a topolyai önkormányzat egy, a magyarországi Jánoshalma önkormányzatával közösen pályázott nyertes IPA-projektumot tudhat magáénak. Ezen keresztül a topolyai önkormányzat kétszázezer eurót nyert a Topolyai Művésztelep épületének felújítására. A tárlatmegnyitón a polgármester mellett Zsáki István festőművész, a Topolyai Művésztelep házigazdája és Ninkov Kovačev Olga művészettörténész is szólt a nagyszámú ünneplő közönséghez.

– Sok újítást ezen a telepen próbáltak ki, mint például az iparművészet és az építészet szintézisét. Nemcsak képzőművészek jártak ide, hanem írók is, sok arckép készült róluk. Számos vajdasági művészteleppel ellentétben e művésztelep nem kapcsolódott múzeumhoz, gyűjteménye negyven éve nem is lett szakszerűen feldolgozva û nyilatkozta lapunknak Ninkov Kovačev Olga, hangsúlyozva: fontosnak tartja, hogy a Topolyai Művésztelepről ismét készüljön egy komoly monográfia, az utolsót, amelyet negyven évvel ezelőtt Ipacs József írt a telep első húsz évéről, a művészettörténészek jelenleg is gyakran forgatnak munkájuk során. A jubileumi, szeptember 6-ai tárlatmegnyitót követően másnap tudományos tanácskozás zajlott a kastély falai között, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a Topolyai Múzeum közös szervezésében rendezett Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok VII. konferenciája. Az előadókat és a vendégeket ezúttal Kókai Mernyák Melindán, Topolya polgármester asszonyán kívül Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa, Dr. Tarnóczy Mariann, a MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője, Dr. Liszka József, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója és Dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke üdvözölte. A Lovra Éva, dr. Glässer Norbert és Mátéffy Attila kutatók előadásában elhangzott plenáris előadásokat követően hat szekcióban, tizenkilenc fiatal kutató ismertette kutatási eredményeit a konferencia közönségének. A tanácskozáson a kishegyesi Szajkó népdalkórus közreműködött. A konferencia zárórészében Borús Rózsa, Harkai Imre és Tóth Ferenc topolyai néprajzkutató sírjának koszorúzása zajlott.