2024. március 29., péntek

Rodman: Lánya született Kim Dzsong Unnak

Lánya született nemrégiben Kim Dzsong Unnak – jelentette ki Dennis Rodman amerikai veterán kosárlabdázó, aki az elmúlt napokban ismét Észak-Koreában járt, és találkozott a sztálinista ország vezetőjével.

„Tartottam a kezemben a gyermekét, Dzsu It, és beszéltem a feleségével, Li Szol Dzsuval. Ő csodálatos apa, szép családja van” – idézte hétfőn a The Guardian című brit napilap Rodmant, aki barátjának nevezte Kim Dzsong Unt.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tavaly Li Szol Dzsuról fényképeket tett közzé, amelyekről arra lehetett következtetni, hogy az asszony várandós. Október óta azonban Kim Dzsong Un felesége nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és hivatalos közlés sem volt arról, hogy gyereket vár.

A feltehetően harmincas éveiben járó Kim Dzsong Un, édesapja, Kim Dzsong Il halála óta, három éve áll a világtól elszigetelten élő ország élén. Tekintettel az észak-koreai társadalmi szokásokra, nem valószínű, hogy a kislány egyszer majd az apja nyomdokaiba lép, de a Kim család nőtagjai – például Kim nagynénje – fontos posztokat foglalnak el a phenjani kormányzatban.

Dennis Rodman kosárlabdasztár februárban látogatott először Észak-Koreába, hogy népszerűsítse a kosárlabdát és filmet forgasson. Mint akkor mondta, a kosárlabda-diplomácia segítségével javítani lehet a két ország kapcsolatain. Kim arra kérte őt, hogy miután hazaér, mondjon „valami nagyon jót, pozitívat” országáról.

Közben dél-koreai nem kormányzati szervezetek megkezdték az Észak-Koreának szánt humanitárius segély szállítását. Azok szenvedésén kívánnak enyhíteni, akik még a szegény országban is hátrányos helyzetűnek számítanak. A dél-koreai országegyesítési minisztérium a múlt héten engedélyezte tizenkét civil szervezet számára, hogy segélyszállítmányokat küldjön északra, ezzel jelezve, hogy Szöul az ENSZ szankciói és a bizonytalan Korea-közi viszonyok ellenére is készen áll humanitárius segítség nyújtására.

A világszervezet Élelmezési Világprogramjának (WFP) előző hónap elején megjelent negyedéves jelentése szerint az észak-koreaiak 80 százaléka szenved élelmiszerhiánytól, és az ötévesnél fiatalabb gyerekek csaknem 20 százaléka rosszul táplált.

Kim Dzsong Un észak koreai vezető nem mondott beszédet az államalapítás 65. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén, pedig nyugati elemzők azt remélték, beszédet intéz a nézősereghez, újabb részleteket felfedve a rendkívül elszigetelt állam bel- és külpolitikájáról. A fiatal diktátor ehelyett csak az emelvényről integetett, tábornokok és magas rangú kormányzati funkcionáriusok körében szemlélte az éljenző és színes táblákat lengető tömeget Phenjanban.