2024. április 26., péntek

Áder önmérsékletre kéri a pártokat

Az elnök szerint az idő előtti kampány nemcsak haszontalan, hanem meddő is lehet az ország szempontjából

Áder János magyar köztársasági elnök felhívással fordult Magyarország pártjaihoz, arra kérve őket, hogy kampányuk elindításával „bölcs önmérsékletet tanúsítva” várják meg a 2014-es választások kiírását. Az alábbiakban közöljük a felhívás szövegét, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el tegnap az MTI-hez.

A szabad választás a demokrácia ünnepnapja. Hazánk történetében volt olyan időszak, amikor ebből az ünnepből nekünk, magyaroknak évtizedeken át nem lehetett részünk. Az 1990-es polgári átalakulásnak köszönhetően 2014 tavaszán immár hetedik alkalommal dönthetünk majd szabadon országgyűlésünk összetételéről, és arról is, hogyan képzeljük el közös jövendőnket. Visszanyert szabadságunk több mint két évtizedes tapasztalatai arra figyelmeztetnek minket, hogy nekünk magyaroknak milyen sok lehetőségünk és mennyi veszítenivalónk van szabad akaratunk döntései következtében.

Egy választást követően alkotmányos értelemben minden pártnak négy éve van az ország sorsát előmozdító cselekvésre. A kormánypártoknak a felelős kormányzásra, az ellenzéki pártoknak pedig arra, hogy alternatívát kínálva ellenőrizzék és ezzel is még jobb teljesítményre ösztönözzék a mindenkori kormányt. A két szabad választás közötti időszak pedig akkor hasznosul a lehető legjobban, ha ebből a négy esztendőből a pártok minél több időt fordítanak a tőlük elvárható érdemi munkára: a közjó és az ország érdekeinek előmozdítására.

A pártok szabad versengésén nyugvó demokráciában a kampányidőszakoknak is fontos és értékes szerepük van. A választási kampánynak azonban a választások kiírását követő kampányidőszakban a helye. Az idő előtti kampány nemcsak haszontalan, hanem meddő is lehet az ország szempontjából, mert könnyen elterelheti a figyelmet és könnyen elveheti az időt az érdemi munkától. Még nincs kampányidőszak. Most még adott a lehetőség, hogy a hátralévő fél év bölcs és előrelátó munkával hasznosuljon a közösség javára.

Köztársasági elnökként ezért felhívással fordulok Magyarország pártjaihoz. Arra kérem őket, hogy a választások kiírásáig munkájuk minden percét továbbra is a tőlük telhető legjobb módon az ország ügyeinek előmozdítására összpontosítsák. Nem arra kérem őket, hogy tegyék félre vitáikat, hanem arra, hogy választási kampányuk elindításával bölcs önmérsékletet tanúsítva várják meg a 2014-es választások kiírását.

Minden honfitársam közös érdeke az, hogy minden párt a rendelkezésére álló négy év alatt becsülettel elvégzett munka büszkeségével és méltóságával mérethesse meg teljesítményét hazánk választópolgárai előtt. Felhívásommal ezt kívánom elősegíteni.

Hiszem, hogy közös hazánk és az egymással versengő pártok valódi érdekét is ez szolgálja. Hiszem, hogy a magunk felelőssége és lehetőségei szerint mindannyian sokat tehetünk azért, hogy a 2014-es tavaszi országgyűlési választás csakugyan a demokrácia igazi ünnepe lehessen politikai nemzetünk életében.