2024. március 28., csütörtök

Új helyszín, jótékonysági akció és több, mint négy óra buli!

Manu Chao szeptember 14-én a belgrádi Sportcsarnokban

Pár hete írtunk arról, hogy szeptember 14-én a valamikori Mano Negra frontember, Manu Chao, azaz José-Manuel Thomas Arthur Chao, La Ventura formációjával a belgrádi Pionír Csarnokban lép fel. Az azóta eltelt idő alatt előkerült pár új információ.

Nevezetesen, Manuról nem titok, hogy keménykötésű antiglobalista, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a belgrádi koncert helyszínváltozása. Tudniillik a koncert első tervezett helyszínén, a Pionír Csarnokban nem lehet se lefedni, se eltávolítani a multinacionális szponzorok, cégek reklámfelületeit. Ennek folyományaként a koncertet áthelyezték az újbelgrádi Sportcsarnokba, ami ugyanolyan ideális koncerthelyszín.

Manuról azt is tudni kell, hogy egy szociális érzékeny emberről van szó, aki, ha teheti, segít az elesetteken, elnyomottakon. A belgrádi koncertnek is lesz egy jótékonysági része. Manu úgy döntött, hogy a koncerten vásárolható szuvenírek, zenei kiadványok értékesítéséből befolyó pénzt a Zvečan utcabeli Újszülött-, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Központnak folyósítják.

Az esten két előzenekar fogja bemelegíteni a közönséget, a Samostalni referenti és Hornsman Coyote. Első zenekar egy tíztagú gárda, amely önmagát úgy jellemzi, hogy belgrádi turbo skát játszanak, ami annyit tesz ki, hogy a punk és a ska keveredik még a hegedűvel és a harmonikával, s igencsak nagy rokonságban áll Manu Chao első közismert zenekarával, a Mano Negrával. Hornsmay Coyote, azaz Nemanja Kojić, Szerbia egyik legaktívabb zenésze, aki többek között az Eyesburn frontembereként vált ismertté, de szóló zenészként is fellépett már Európa több országában, Etiópiában, Dél-Afrikában, Mexikóban... Coyote egy kicsit visszaveszi a tempót és lazább reggae zenét hoz a színpadra.

Ami a kapunyitás illeti, a várható tömeg miatt, már este hétkor megnyílnak a kapuk. A Samostalni referenti nyolckor, majd Hornsman Coyote és együttese 20:45-kor kezdenek. Manu Chao és a La Ventura ezt követően 21:45-kor lép színpadra, hogy több, mint két órán át muzsikáljon szeretetről, megértésről, a ska, reggae és a különféle népzenék nyelvén - franciául, angolul, spanyolul, vidáman, hangosan és gyorsan.

A koncertet afterparti is követi. A belgrádi Gun klubban Postolar Tripper és Hornsman Coyote DJ-k zeneválogatását lehet hallgatni reggelig.

A szervezők elmondása szerint, a jegyeket viszik, mint a cukrot, s már nem maradt sok. Online is lehet foglalni és rendelni a www.gigstix.com oldalon, illetve a Corner Shop üzletekben lehet közvetlenül megvenni. Az elővételi ár még mindig 2500 din, a helyszínen pedig 3000 dinár lesz.