2024. április 18., csütörtök

Pannónián nem nyílt óvodai tagozat

Tanévkezdés a Bambi fennállásának 127. évében – 18 százalékos drágítás

A 2013/14-es tanévben a topolyai községben 696 kisgyermek esetében igényelték a szülők gyermekeiknek a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben való gondozását, nevelését. A napközisek, óvodások létszáma szinte azonos a tavalyi tanév bambisainak számával, ezúttal azonban Pannónián mindössze három gyermeket írattak be óvodába, így ott nem nyílhatott az idei tanévben tagozat. A pannóniai kisgyermekeket Bajsára irányították.

– A 2012/13-as tanévben 37 tagozatban 704 gyermeket oktattunk, gondoztunk a község területén. 13 épületet tartott fenn iskoláskor előtti intézményünk, Topolyán kívül Pacséron, Bácskossuthfalván, Krivaján, Tomislavcin, Bajsán, Pannónián, Zentagunarason, Njegoševón és Gunarason működtettünk tagozatokat. Az idei évben ugyan a tavalyival azonos tagozatlétszámmal működünk, 696 gyermeket írattak intézményünkbe, de pannóniai tagozatunkat sajnos az idei tanévben nem tudtuk megnyitni, oda ugyanis csupán három gyermek iratkozott be. Ők a bajsai óvodába fognak utazni, az önkormányzat megtéríti útiköltségük árát. Egyébként a topolyai önkormányzat Topolya község területén minden utazó gyermekünk havi buszjegyét fizeti, 39 gyermek esetében van erre szükség. Az idén iskola-előkészítős kisgyermek 260 van: közöttük 195 az óvodás, 65 a napközis apróság. Fiatalabb társaik községünk területén összesen 436-an vannak. 219-en óvodába járnak, 217 gyermek esetében pedig nem félnapos, hanem teljes ellátást igényeltek a szülők. A 37 tagozatunk közül 13 napközis, 24 pedig félnapos képzést, ellátást, felügyeletet biztosít – informálta lapunkat a Bambi igazgatója, Csernek Magdolna a folyó tanévre tanévre vonatkozó iratkozási időszak eredményeiről.

– Új árjegyzékkel startolunk, 18%-os emelkedéssel kell számolni az ovisok utáni kifizetések esetében, azzal, hogy az iskolaköteleseknél csökkenés tapasztalható a tavalyi díjhoz viszonyítva oktatásügyi minisztériumi támogatásnak köszönhetően. Ha a szülő két gyermeke is intézményünkbe jár, akkor a második gyermek kedvezményesen teheti ezt, de a tavalyi évvel ellentétben csak akkor, ha családi pótlékra jogosult. Kedvezményes továbbá a szülő harmadik, negyedik gyermeke utáni tandíj is, de ilyen esetekben is csak akkor, ha azok családi pótlékban részesülnek. Teljesen felmentve a fizetési kötelezettségek alól az idei tanévben csupán a szociális anyagi juttatásban részesülők vannak. A többi szülő – a topolyai önkormányzat támogatásának köszönhetően – a gazdasági ár 20%-át fizeti – magyarázta az intézményvezető.

Bár elmondása szerint anyagilag nehéz helyzetben van tanintézményük is, komoly invesztíciók nem valósulhattak meg a közelmúltban, karbantartási munkálatok, kisebb-nagyobb beruházások ennek ellenére mégis folytak a nyári hónapokban az iskoláskor előtti intézmény legtöbb működési helyén.

- Pacséron a konyha, a mellékhelyiségek meszelése zajlott, a játszótér rekonstrukcióját végeztük el, Bácskossuthfalván a folyosó, a mellékhelyiségek meszelése történt meg az ott dolgozók erőbevetésének köszönhetően. Krivaján is átmeszelték a tantermet tanévkezdésre, csakúgy, mint Bajsán. Gunarasi épületünkben laminált padlót raktak le az ebédlőben és a folyosón. A topolyai Goricai épületben a konyha és a belépő csempézése zajlott, új kazánt szereltek fel a konyhai részlegbe. A Zentai úti épületben az ott dolgozók egy tantermet újrameszeltek, a fűtőtest is kapott ugyanott új külsőt. A Duna utcai központi épületünkben két tanterem és a szanitáris központ meszelését végezték el a nyári időszakban, a nagyobb folyosók meszelésével és az ott lévő nyílászárók festésével együtt. Példaértékűnek tekintem, hogy az idei évben is sok feladatot vállaltak a dolgozóink a nyári szünidő alatt zajló felújítások során, de elszomorít a tény: ez a mozzanat is sajnos a pénztelenségre mutat rá.