2024. április 19., péntek

Román-magyar: Incidensek előzték meg a bukaresti meccset

Összecsapott a csendőrökkel Bukarest történelmi belvárosában a magyar szurkolók egy csoportja, később a szurkolói különvonaton utazó szurkolók is dulakodásba keveredtek a csendőrökkel: mindkét esetben gumibotozással, könnygáz bevetésével, a szurkolók elszállítása nyomán állították helyre a rendet. Más helyszíneken román szurkolók bántalmaztak magyarokat.

Az esti román-magyar világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzésre különvonattal érkezett magyar szurkolók egyike fekszik a földön román csendőrök gyűrűjében a bukaresti Északi Pályaudvaron (MTI Fotó: Baranyi Ildikó)

Az esti román-magyar világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzésre különvonattal érkezett magyar szurkolók egyike fekszik a földön román csendőrök gyűrűjében a bukaresti Északi Pályaudvaron (MTI Fotó: Baranyi Ildikó)

A történelmi városrészben történ incidensnél a román hírtelevíziók élő közvetítéséből az látszott, hogy Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel. A számos sörözőnek otthont adó városnegyed utcáin a drukkerek székeket dobáltak, a csendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük.

A szurkolói csoportot autóbuszokba terelték és elvitték a helyszínről.

A csendőrség szóvivője szerint senki sem sérült meg, és sikerült helyreállítani a rendet.

Helyi idő szerint 16 óra körül érkezett meg a bukaresti Északi pályaudvarra az előző este Budapestről indult szurkolói különvonat, amelyen a péntek esti román-magyar világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzésre érkeztek a drukkerek.

A rajta utazók egy csoportja szóváltásba keveredett, majd összecsapott a román csendőrséggel. A nagy erőkkel készültségben álló csendőrség rövid dulakodás után autóbuszokba terelte, és elszállította a hangoskodó szurkolókat.

A különvonatot magyarokat gyalázó, „bozgori” (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen „cigányok” kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak.

A pillanatokon belül kialakult dulakodás során a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba.

A csendőrség szóvivője szerint sikerült az agresszív szurkolókat elkülöníteniük, „akik nem fogják a stadionban látni a meccset”.

Közben a Maros megyei rendőrségtől az MTI megtudta: Román szurkolók egy csoportja betörte egy magyar rendszámú mikrobusz szélvédőjét a Segesvár-Brassó országúton a Maros megyei Szászkézd (Seschiz) környékén – közölte az MTI-vel a Maros megyei rendőrség.

– Nem tudjuk, miért álltak meg, és volt-e szóváltás közöttük. A román csoport néhány dobozt dobott a magyar rendszámú gépkocsi felé és betörték két ablakát. A rendőrséget egy órával később értesítették, és rongálás miatt tettek feljelentést a segesvári rendőrségen – mondta Gabriela Stoica rendőrségi szóvivő.

Bukarest központjában a csoporttól leszakadt egyik magyar szurkolót verték meg ismeretlenek: a sértett kisebb sérülést szenvedett, amit a kihívott mentőautóban azonnal elláttak - közölte a Mediafax hírügynökség.