2024. április 19., péntek

Megkezdték a répa feldolgozását

A jó termésnek köszönhetően mintegy kilencvenezer tonna cukor előállítására számítanak a zentai gyárban

A zentai cukorgyár az elmúlt években már augusztus végén megkezdte a répa feldolgozását. Az idén szeptember első hétvégéjére időzítették a kampány beindítását, ma kezdték átvenni és szeletelni a répát, a hét végére pedig már cukor is lesz.

Elsőnek a kistermelők kezdték meg a répa szedését, bár sokan kivárnak, mivel szép zöld a répa levele, és a várható napos időben tovább növekedhet a gyökerek cukortartalma. Nemcsak a termelők, de a cukorgyár vezetősége is bizakodó, a répa minősége jó, a hozamok pótolni tudják a kisebb vetésterületet. Az idén a zentai cukorgyár körzetében 13 500 hektár cukorrépa termesztésére kötöttek szerződést, ami néhány ezer hektárral elmarad a korábbi évekétől.
– Kora tavasszal a fagyok késleltették a vetést, de a májusi és júniusi esőt meghálálták a növények, nagyrészt behozták a kezdeti lemaradást. A vegetáció még nem állt le, a levéltömeg nagy, nincsenek elszárad levelek, még mindig tart a gyökerekben a cukor felhalmozódása. Ezért vonakodnak a termelők a korai répaszedéstől, de azért nem árt óvatosnak lenni, mert ha októberben és novemberben beáll az esős idő, majd a korai fagyok, megtörténhet, hogy a nehézgépek nem tudnak rámenni a felázott talajra, és november közepéig nem tudják felszedni és leszállítani a termést – mondta Deák Teodóra vezérigazgató.

– A tavalyinál jobb termésre számítunk, különösen az öntözött parcellákon várhatók nagy hozamok – folytatta. – A cukorfok természetesen alacsonyabb a tavalyinál, de a hektáronkénti cukortermés meghaladja a tavalyit. A terepi adatok ismeretében a rendelkezésre álló nyersanyagból idén is 85–90 ezer tonna cukrot állíthat elő a gyár.

Mindenesetre egy héttel kitoltuk a kampány kezdetét, de tovább nem várhatunk, ha azt szeretnénk, hogy november végéig, legkésőbb december elejére be tudjuk fejezni a termés feldolgozását. A kampányzárás előtt két héttel be kell fejezni a répa szedését, nehogy nyersanyaghiány miatt menet közben kelljen leállnia a gyárnak – közölte bizakodva a kampány a vezérigazgatója.

Ami az árat illeti, a termelőkkel megkötött szerződés alapján a prémiumokkal együtt 4,5 dinárt kaphatnak a répa kilójáért. Ezenfelül a hagyományosan, hosszú évek óta a zentai gyárnak termelő földművesek még hűségprémiumra is számíthatnak.