2024. március 29., péntek

A városközpont politikai használata

A torony alatt – a központ fogalma és használata címmel nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Köztudott, hogy sok szabadkai azt tekinti központnak, amire a városháza ráveti az árnyékát. A torony alatt – a központ fogalma és használata című kiállítás épp erre a területre, vagy ahogyan még említeni szoktunk, a város szívére összpontosít.

A megnyitón Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, Kern Sólya Mária a városi képviselő-testület elnöke személyes emlékeket idézett fel a városházával kapcsolatban, Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója pedig történész szemmel közelítette meg a témát.
A kiállítás szerzője, dr. Papp Árpád néprajzkutató, muzeológus arról számolt be lapunknak, hogy a címet Komor Marcell és Jakab Dezső jeligés pályázatától kölcsönözte:
– Ez a cím már sok alkalommal és sok kontextusban előfordult Szabadka történetében. Ebben az esetben azért találtam helytállónak és találónak, mert a városháza környezetével, a város központjával foglalkozik, ahol minden a torony alatt történik. Vágyam, hogy a kiállítás reakciókat váltson ki, hiszen több mindenben szokatlan. Egy teret szemléltet, annak is politikai használatát, méghozzá hosszabb időintervallumban – mondta. 
A kiállítás november végéig látogatható.