2024. április 20., szombat

Szoros üzleti kapcsolatok Fehéroroszországgal

Újvidékre látogatott a kelet-európai ország küldöttsége

A báni palotában szerdán Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológia fejlesztési titkár, valamint Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenlőségéért felelős tartományi titkár fehéroroszországi küldöttséget látott vendégül. A Vlagyimir Csusev, Fehéroroszország szerbiai nagykövete által vezetett delegációban a kelet-európai ország gazdaságának eminens tagjai képviseltették magukat. A találkozó témája és célja a két ország kereskedelmi és gazdasági szálainak szorosabbra fűzése volt.

– A tartomány szoros üzleti kapcsolatokat ápol Fehéroroszországgal, évről évre növekvő kereskedelmi forgalmat bonyolítunk le e kelet-európai országgal. A gazdasági kapcsolatok fejlettségét kiválóan igazolja az immár három éve tartó traktorgyáraink együttműködése, ennek eredményeként egyre nagyobb piacot látunk el a közösen előállított haszongépjárművekkel. Ennek köszönhetően egyre több munkahely létesül Vajdaságban. Harminchat vajdasági vállalat foglalkozik a Fehéroroszországba irányuló exporttal és az onnan történő árubehozatallal – mondta Dragoslav Petrović.

– A tudományos és kutató szektorban széles körű az együttműködés Fehéroroszországgal. A következő hat hónapban a vajdasági kormány és a kelet-európai ország egy sor közös projektumot valósít meg. Tizenegyet az Újvidéki Egyetem munkatársai dolgoztak ki és kínálnak fel a fehéroroszországi partereknek. A gazdasági együttműködésre vonatkozó projektumok egy harmadik piacra való közös betörés lehetőségeit körvonalazzák – fejtette ki a tartományi tudományügyi és technológia-fejlesztési titkár.

A megbeszélésen a fehéroroszországi traktorokat összeszerelő újvidéki Agropanonka MTZ Finke képviselői és Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora is részt vett.