2024. április 25., csütörtök

Sándor József visszaadta a mandátumát

A Szerbia Egyesült Régiói zentai köztársasági képviselője az egyik, a parlamentbe visszatérni óhajtó miniszterüknek adta át a helyét. Elhatározását Sándor József, a párt által, a Tisza-parti városban megrendezett sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy mivel pártjuk az átalakított szerbiai kormányból kimaradt, ezért három miniszterük jelezte, hogy vissza szeretne térni a képviselői székekbe, s ezért olyan döntés született, hogy hárman visszaadják a képviselői helyeiket. Sándor József köztársasági képviselőként egyébként három, a honvédelmi és a belbiztonsági, a titkosszolgálatokat ellenőrző bizottság tagja is volt, s állítása szerint az adott körülmények közepette méltóképpen képviselte nemcsak Zenta, hanem az egész Tisza mente polgárainak az érdekeit is.

A zentai politikus szerint a szerbiai parlamentben már február elején érezni lehetett a feszültséget a két nagy hatalmi párt között. Ekkor ugyanis a koszovói deklaráció elfogadása volt napirenden, s aminek kapcsán kiderült, hogy a Szerbiai Haladó Pártban lévő két nagy frakció, a Tomislav Nikolić köztársasági elnök által képviselt radikálisabb és a Vučić, kormányfőhelyettes neve által fémjelezett liberálisabb szárny nem egyezik mindenben egymással. Sándor szerint a következő jel pedig a SZHP és a SZSZP közötti feszültség kialakulása volt.

– Képviselőként és magánszemélyként is ekkor éreztem, hogy ez a kocsi nem fog normális úton haladni a továbbiakban, s ez sajnos később be is bizonyosodott – mesélte az egykori képviselő, s egyben hozzáfűzte, hogy amikor be lett jelentve, hogy néhány, elsősorban az SZHP-hez tartozó miniszter munkájával elégedetlen a kormányfőhelyettes, lényegében ekkor merült fel a kormányátalakítás ötlete is. A későbbi történéseket a zentai politikus szerint az robbantotta ki, amikor a minisztereket felszólították a tevékenységük éves elemzésére, ezt a SZER miniszterei meg is tették, s jelentéseiket át is nyújtották a kormányfőnek, tettüket azonban a többi miniszter nem követte, s ekkor már tisztában voltak azzal, hogy ez a kormányátalakítás nem arról fog szólni, amit a polgároknak bejelentettek.

– Márpedig a cél nem ez volt, hanem az, hogy egy komoly rekonstrukció történjen. A kormányalakítás tegnapelőtt meg is történt, de minden polgár a saját szemével láthatta, hogy milyen körülmények közepette valósult meg mindez, s érezhette azt is, hogy milyen feszültségek lappanganak a háttérben – jegyezte meg Sándor József, majd pedig folytatta:

– A SZER a tegnapelőtti naptól kezdve ellenzékként tevékenykedik a szerb parlamentben, s a volt minisztereik pedig erősíteni fogják a képviselőcsoportot az előttünk álló izgalmas időszakban.

Sándor József elmondta azt is, hogy tekintettel a körülményekre nem esett nehezére felkínálni a lemondását, s egyben hozzáfűzte, hogy mivel nem egy veszekedő, hanem egy kompromisszumokra is hajlamos embernek és konstruktív politikusnak tartja magát, nem pedig rombolónak, ezért úgy véli, hogy a következő időszakban inkább a helyeikre érkező három ember tevékenysége jut majd kifejezésre a szerbiai parlamentben.

Napilapunk munkatársának a kérdésére, hogy ez az jelenti-e, hogy visszatér a zentai politikai színtérre, Sándor József elmondta, hogy a következő félévben igazgatóbizottsági tagként egykori munkahelyének, a felsőhegyi Napredak földműves-szövetkezet helyzetének a konszolidálásában szándékozik részt venni, másrészt pedig a zentai önkormányzatban lévő pártbéli kollégáinak a munkáját segíti majd elő. Szerinte szinte biztos, hogy rövid időn belül nagy összetűzések várhatóak a szerb parlamentben, s nem zárhatóak ki a rendkívüli választások kiírása sem.