2024. március 29., péntek

Öröm az osztályban

Az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában tegnap dr. Ózer Ágnes kiosztotta az elsős diákoknak a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagjait. A Sonja Marinković iskolában az idén tíz elsős diák indul a magyar tagozaton, ezzel a legnépesebb első osztálynak számítanak Újvidéken.

Dr. Ózer Ágnes elbeszélgetett az elsősökkel, kibontották együtt a tartalmas tanszercsomagot, amely bizony nagyban megkönnyíti a szülők dolgát is, hiszen füzetek, ceruzák, festékek, hangszerek és játékok is kerültek bele.
Dr. Ózer Ágnes elmondta lapunknak: nagy öröm számára, amikor ilyen kellemes meglepetéssel kedveskedhet az elsős diákoknak.
– Olyan praktikus dolgok kerültek a csomagba, amikre egy elsősnek szüksége van, tehát füzetek, ceruzák, hangszer, rajzeszközök stb. A Magyar Nemzeti Tanács pontosan végiggondolta, hogy a gyerekeknek nemcsak a tanulásra van szükségük, hanem szórakozásra is, ezért játékok is kerültek a csomagba. Az MNT közoktatási bizottsága teljesen tudatában van annak, hogy mennyibe kerül az iskolakezdés, és mennyire stimulatív egy ilyen segély, főleg akkor, amikor csökkenő létszámúak az iskolák. Az MNT úgy van ezzel a beiskolázási programmal, hogy az egyik szeme nevet, a másik pedig sír. Nevetünk akkor, amikor népes osztályokról van szó – Temerinben 65 gyerek kezdte az iskolát a magyar tagozaton –, és sírunk például Doroszló esetében, ahol egy gyerek iratkozott be az első osztályba. Szomorú, amikor azzal  szembesülünk, hogy fogyatkozik a magyarság Vajdaságban. Még egy szomorú ténnyel is szembe kell néznünk, az pedig az elvándorlás: az idén a temerini iskolából nyolc kisdiák iratkozott ki, mert a szülők úgy döntöttek, hogy elköltöznek a jobb megélhetés érdekében.

Mit ajánlana azoknak, akik iskolakezdés előtt állnak, és nem tudják, vajon magyar nyelvű osztályba írassák-e be gyermekeküket, vagy szerb nyelvűbe?

– Én természetesen a magyar nyelvű osztályokat ajánlanám, az óvodától kezdve én a saját gyermekeimet is mindig magyar nyelvű csoportba, osztályba írattam be. Amikor valaki anyanyelvű oktatás mellett dönt, az meghatározó pillanatnak számít, nemcsak a család, hanem az egész vajdasági magyar közösség számára is. Az anyanyelvükön tanuló diákoknak alapos tudásuk lesz, ha esetleg később szerb nyelven kell folytatniuk a tanulást, akadhatnak kisebb nehézségek, lemaradások, de ezek igen rövid időn belül behozhatók. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik alapos tudást szereztek anyanyelvükön, sokkal könnyeben veszik az iskoláztatás folyamán az akadályokat, és könnyen beilleszkednek a környezetbe – magyarázta dr. Ózer.