2024. április 26., péntek
EGY KIS OLVASNIVALÓ

Magyar krimik

SZTANÓ LÁSZLÓ: SÖTÉT HAJNAL

Az Athenaeum Kiadó az idei könyvhétre három magyar krimivel rukkolt elő. Ezek egyike Sztanó László Sötét hajnal című könyve, amely vérbeli lélektani krimi. Az Egyesült Államokból Budapestre érkezik egy világhírű zongoraművésznő, akin a szaktekintélynek számító Horgass professzor végez el arcplasztikai beavatkozást. A művésznőt elkíséri egy újságírónő is, akinek munkaadója, egy vidéki lap főszerkesztője a kitörést reméli ettől a sztoritól. Ezzel egyidejűleg egy fiatalember holttestére bukkannak Gyál határában, akinek a zsebében egy napló van.

A szálak természetesen összefutnak, a naplónak is szerepe lesz, ráadásul kiderül, hogy az újságírónő szellemi egészségével sincs minden rendben.

Sztanó László nyelvész, művelődéstörténész és műfordító, tudományos és ismeretterjesztő művek szerzője. Verseit, novelláit és esszéit irodalmi folyóiratok publikálták. A Sötét hajnal az első regénye.

 PATAKI ÉVA-VAJDA ANIKÓ: HAMLET HALOTT

Hamlet jelmezben holtan találják lakásán Széplaki Tibort, a népszerű színészt. Salgó Anita, a fiatal nyomozónő feladata az ügy felderítése, a nyomok pedig két irányba vezetnek. A színész közismerten meleg volt, ezért szélsőjobboldali szervezetek is gyanúba keverednek, amelyek ráadásul hallatnak is magukról, de a másik oldalon megjelenik egy titokzatos kapcsolat, akiről semmit se tudni. Egyáltalán, azt sem tudni, biztosan gyilkosság volt vagy pedig öngyilkosság.

A regény különös érdekessége, hogy megjelenik benne a mai közélet számos jelensége és számos figurája, persze kissé elváltoztatva.

Pataki Éva a nagy sikerű Ami elveszett és Nőből is megárt a nagymama című könyvek szerzője a színházi munkáiról ismert Vajda Anikó társszerzővel ezúttal a krimi birodalmába kalandozik. A tervek szerint Salgó Anita további kötetekben is folytatja majd a nyomozást.

 KOVÁCS NOÉMI: LÉLEKÖLŐ

Page Péter nyomozó a Normafás gyilkos felderítésén dolgozik, a tettes több fiatal lányt gyilkolt meg, akik hasonlítanak egymásra, így egyértelműen sorozatgyilkosról van szó. Page-nek a nyomozásban egy amerikai sztár-profilozó nyújt segítséget és egy pszichológusnő, természetesen nem maradnak el az izgalmak és a váratlan fordulatok sem.

Kovács Noémi dolgozott szerkesztő-riporterként, műsorvezetőként és adásrendezőként több hazai tévécsatornánál, főmunkatársa volt többek között a Tetthely című bűnügyi magazinnak. Jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola tanára, valamint a Sikeradó Multimédia tulajdonos-főszerkesztője. Első regénye is valós hazai bűnügyeken alapszik, létező karaktereket idéz meg, nem mellesleg páratlanul fordulatos krimi, tele kulisszatitkokkal a kriminalisztika világából.